de Mariana Borloveanu
Majoritatea oamenilor au avut, cel puţin o dată în viaţă, o durere de cap. Pentru că aceasta survine în momentele şi în locurile cele mai diferite, este bine să alegeţi varianta optimă pentru a scăpa cât mai curând de neplăcere.
Prezintă cauze multiple
Aproape 85% dintre europeni acuză periodic dureri de cap generate de stresul cotidian, asociate cu stări de depresie, agitaţie, anxietate şi, nu în utimul rând, cu oboseală. Diagnosticul cel mai concludent îl pune, fără îndoială, medicul, dar ceea ce trebuie să ştiţi este că, înainte de toate, se calmează durerea.
Disconfortul resimţit poate identifica boli de sine stătătoare sau poate fi el însuşi o manifestare a unor boli, de a cărei existenţă este foarte bine să ştiţi încă din faza de început. Orice durere este un semnal de alarmă care nu trebuie ignorat. Ea poate fi generată fie de o afecţiune reumatismală, de una tiroidiană sau digestivă şi, în cel mai nefericit caz, poate semnala o formaţiune tumorală. De asemenea, de cele mai multe ori, poate fi o consecinţă a schimbării fronturilor climatice, cu modificări bruşte de temperatură sau de presiune atmosferică.
Beţi o cană cu ceai verde dintr-o dată
Este bine ca întotdeauna să aveţi la îndemână metode dintre cele mai eficiente de calmare a durerilor, mai ales atunci când nu ştiţi ce se află la originea acestora. O primă încercare de calmare constă în prepararea unei infuzii de plante. Metoda este foarte simplă: aveţi nevoie de o cană de 250 ml cu apă clocotită peste care puneţi două linguriţe cu frunze de ceai verde, o jumătate de linguriţă cu frunze de mentă (verde sau uscată) şi un sfert de linguriţă cu pulbere de scorţişoară. Se infuzează amestecul timp de cinci minute, apoi se bea lichidul fierbinte. Spre deosebire de celelalte ceaiuri, acesta se bea dintr-o dată.
Ţineţi în gură puţină miere
Orice formă de răceală, dar în principal gripa, dă foarte multe bătăi de cap. Pentru că starea generală este extrem de greu de ţinut în frâu, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi după eliminarea febrei este calmarea durerilor supărătoare pe care le generează afecţiunea gripală. Maica Semfora ne-a povestit cum se depăşeşte această stare atunci când nu aveţi niciun fel de medicament la îndemână. Înainte de toate se stă cu picioarele într-un lighean în care s-a turnat apă cât mai fierbinte, iar în gură se ţine puţină miere, până ce aceasta se va topi. Între timp se pune o linguriţă de metal într-un pahar cu apă clocotită, unde se ţine timp de cinci minute. După aceea se scoate din apă, se şterge repede şi se masează cu ea zonele dureroase, în principal fruntea. Se repetă această operaţiune până când neplăcerea cedează complet. În final se mai bea o cană cu ceai de tei, după care se stă în pat, astfel încât relaxarea să fie totală.
Reglaţi-vă tensiunea intracraniană cu suc de struguri!
Pe lângă banalele viroze şi interferenţe ale presiunii atmosferice, durerile de cap mai pot fi cauzate şi de nefericita apariţie a spasmelor vasculare sangvine ale creierului. Acestea ţin, de cele mai multe ori, de dereglarea activităţii sistemului nervos, motiv pentru care efectul calmant trebuie să fie eficient o perioadă mai mare. Se prepară o infuzie simplă - la 30 g de plantă de cimbru se pune o cantitate de 500 ml apă clocotită. Infuzarea durează mai mult decât la ceaiurile obişnuite, ajungând chiar la 30 de minute, după care se strecoară şi se împarte în trei părţi egale, consumându-se după fiecare dintre cele trei mese principale ale zilei. Tratamentul cu cimbru durează şapte zile, timp în care se asociază şi cu o cură de suc de struguri. Acesta se bea între mese, în cantităţi de 200-300 ml de fiecare dată. Este important de ştiut că pe parcursul celor şapte zile se vor evita grăsimile şi băuturile alcoolice!
O picătură în fiecare nară
Pe lângă frumuseţea cu care ne încântă, ciclamele ajută şi în problemele de sănătate. Se ia un bulb de la o astfel de plantă, se curăţă bine, se dă pe răzătoare, după care se stoarce printr-un tifon dublu. La cantitatea de lichid obţinută se adaugă aceeaşi cantitate de ulei vegetal. Se agită înainte de folosire şi se administrează o dată pe zi câte o picătură în fiecare nară, după care se stă culcat pe o parte, pentru a se scurge secreţia purulentă de la nivelul sinusurilor. O dată cu aceasta dispare şi durerea de cap. Acest leac se foloseşte doar la nevoie.
Pojarniţa, menta şi cartoful sfidează cefaleea
Migrenele sunt caracterizate de dureri mult mai mari decât cele caracteristice unei cefalee tensionale. Practic, în perioada migrenelor, este imposibil să-ţi poţi desfăşura activităţile cotidiene în bună stare. Dimineaţa se recomandă un pahar cu lapte degresat, în care se poate pune o linguriţă cu miere de tei. Toate cele trei mese de pe parcursul zilei trebuie să conţină un număr foarte mic de calorii şi se va avea în vedere că nu trebuie să amestecaţi proteinele cu glucidele sau lipidele la aceeaşi masă. Această lejeritate alimentară vă va da o stare de bine.
În situaţia în care cefaleea este accentuată de migrene, se apelează la un tratament asociat, folosindu-se plante de leac din categorii diferite. De această dată, plantele folosite la prepararea ceaiurilor trebuie să fie foarte bine uscate. La o cană de 200 ml cu apă clocotită se pun două linguri cu pojarniţă şi se lasă la infuzat 15-20 de minute. Între timp, peste 100 ml de apă fierbinte se pune o lingură cu frunze de mentă, care se infuzează doar cinci minute. Se amestecă apoi cele două infuzii şi se adaugă trei-patru linguriţe cu miere, după care se completează totul cu o jumătate de pahar cu suc de cartof proaspăt. Acest amestec se păstrează la frigider, administrându-se câte 100 ml dimineaţa şi seara, înainte de mese. În momentul în care durerile cedează, cura se întrerupe şi se continuă doar la nevoie.
Împotriva migrenelor puteţi folosi o pernuţă umplută cu plante - două căni cu flori de levănţică se vor pune împreună cu o jumătate de cană cu rozmarin şi o cană cu cimbru, iar pentru a se intensifica efectul relaxant se va adăuga o cană cu coajă de lămâie sau de portocală. Este bine ca o astfel de pernuţă să fie utilizată o perioadă cât mai îndelungată, pentru a vă conferi un somn odihnitor!
Pont! În caz de migrene trebuie să eliminaţi din alimentaţie citricele, cafeaua, ciocolata şi băuturile energizante sau care conţin cofeină.