Main menu

header

de Ana Trifan

Siminichia sau sena este o plantă cu tradiţie în medicina populară chineză, indiană, arabă, dar şi în cea europeană. Frunzele şi seminţele sale sunt utilizate de secole datorită puternicelor calităţi laxative şi purgative. Poate fi luată sub formă de ceai, capsule sau tablete. Ideal este însă să o combinaţi cu alte plante, precum menta sau ghimbirul, pentru a reduce flatulenţa, care poate apărea ca urmare a puternicelor efecte purgative pe care le are.

Curăță intestinul gros
Siminichia acţionează asupra pereţilor intestinului, cauzând contracţii care duc la mişcarea bolului alimentar. Poate fi folosită cu succes chiar şi în cele mai grave forme de constipaţie. Datorită conţinutului de glicozide, care contribuie la transportul electroliţilor, ajută la curăţarea colonului, prin determinarea unei mişcări a bolului alimentar care intervine la 6 până la 12 ore de la momentul în care planta a fost luată.
Potrivit medicinei tradiţionale chineze, unde frunzele de senă sunt numite Fan Xie Ye, planta stimulează curăţarea intestinului gros, ajutând corpul să scape de resturile care stagnează în organe. Chinezii spun însă că nu e indicată femeilor care sunt însărcinate, lăuzelor şi celor aflate la menstruaţie.

Sedativ în cazuri de fisuri anale şi hemoroizi
Deoarece frunzele de siminichie ajută la înmuierea scaunului, defecaţia devine mai puţin dureroasă pentru cei care suferă de fisuri anale sau de hemoroizi. Frunzele de senă au şi proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatorii, ceea ce ajută la reducerea iritaţiilor şi grăbeşte vindecarea zonelor afectate de fisuri sau de hemoroizi.
De asemenea, datorită conţinutului bogat în uleiuri esenţiale, rezine, tanine, acetone şi etanol, luptă împotriva microorganismelor care cauzează inflamaţii ale pielii precum acneea, herpesul sau pitiriazis versicolor. În acest scop se face o pastă din pudră de sena şi oţet, care se aplică pe zonele afectate.

Omoară paraziţii
Medicul naturist John R. Christopher a folosit siminichia pentru tratarea persoanelor care erau afectate de prezenţa în organism a unor paraziţi precum tenii, limbrici, oxiuri și giardia. Simptomele infecţiei cu aceşti paraziţi sunt: mâncărimi în zona anală, spasm şi convulsii cauzate de viermi ori tuse seacă.
Infestarea intervine de multe ori din cauza unei diete neadecvate, a unei igiene corporale care lasă de dorit sau a constipaţiei. Consumul de mâncăruri procesate de tip fast-food, dar şi al alimentelor care conţin mult amidon (cartofi prăjiţi, pâine albă, orez alb) determină corpul să fie vulnerabil la atacul paraziţilor.
Planta mai este folosită şi ca adjuvant în caz de reumatism, fiind unul dintre ingredientele care apar în conţinutul medicamentelor destinate tratării acestei afecţiuni.

Cum se prepară

Siminichia se prepară astfel (în caz de constipaţie severă): turnaţi o cană cu apă fierbinte peste o lingură cu frunze uscate, lăsaţi zece minute, apoi strecuraţi. Se beau o cană dimineaţa şi una seara. În caz de paraziţi intestinali, se bea câte o cană seara, timp de o săptămână.

Atenţie! Chiar dacă este un tratament naturist, nu trebuie folosit mai mult de zece zile la rând, pentru că provoacă dependenţă şi leneveşte colonul, care nu va mai fi capabil să se cureţe fără ajutor, ceea ce îl face mai expus la riscul de cancer, de exemplu.