de Liliana Simidon
Sinuzita este o inflamaţie a sinusurilor (frontale şi maxilare) şi poate fi acută sau cronică. De regulă, este o complicaţie a guturaiului sau a gripei netratate corespunzător, dar alte cauze pot fi: infecţii dentare, alergii (în acest caz, boala nu este însoţită de secreţii purulente). Din fericire, această problemă se poate trata cu ajutorul produselor din surse naturale.
Consumaţi supe fierbinţi
Pentru a recunoaşte sinuzita e bine să ştiţi că nasul nu curge decât dintr-o singură nară, aceasta fiind o caracteristică a sinuzitei acute). Printre simptomele cel mai des întâlnite se numără: stare de apăsare sub orbite, auz mai slab, apatie, oboseală, secreţii mucoase sau purulente, dureri în zona capului, uneori pleoapele se tumefiază, febră sau fornăială.
Pentru ca sinuzita să nu se cronicizeze trebuie luate măsuri încă de la primele semne, de la confirmarea diagnosticului de către medic. Începeţi cu un repaus alimentar absolut de trei-patru zile în care consumaţi numai lichide (ceaiuri, sucuri de legume şi fructe - în special de lămâie). După această perioadă se introduc gradat legume, fructe şi lactate cu procentaj de grăsime scăzut. Consumaţi supă de pui fierbinte, care ajută la descongestionarea nărilor, supă de usturoi sau supă de ceapă, acestea având efecte antibacteriene şi antivirale.
Ţineţi cură cu zeamă de orz verde
Şi ceaiul de cimbru ajută mult, căci este un antibiotic natural. De asemenea, sunt utile curele cu suc de orz verde, cu fagure de miere (se mestecă foarte bine câte 15 minute pe zi timp de şapte zile), inhalaţii cu ceai de muşeţel în care se adaugă două-trei picături de ulei de eucalipt, aplicaţii cu sare grunjoasă, încălzită, pe frunte (se unge în prealabil cu unguent de gălbenele) şi aplicaţii cu argilă. O altă cură foarte bună în caz de sinuzită este cea cu hrean. Acesta se dă pe răzătoare şi apoi se pune pe o cârpă roşie, din bumbac, care se rulează şi se aplică pe fruntea unsă în prealabil cu unguent de gălbenele. Se ţine 20-30 de minute, ca să nu irite pielea.
Recomandări
COUGH KALP (sirop): reduce congestia nazală, ajută în inflamaţii ale gâtului şi în rinite, fiind totodată un foarte bun imunostimulator. Administrare: o linguriţă de trei ori pe zi.
SINUS STOP (capsule): reduce inflamaţia mucoaselor şi durerea, eliberând căile respiratorii superioare. Are acţiune antibacteriană. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
TULSI: este un antimicrobian ce acţionează în cazul congestiei sinusurilor, în febră, răceală, stări gripale, tuse uscată şi productivă. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
HAPCIU: elimină disconfortul respirator. Este util în cazul inflamaţiilor acute sau cronice ale căilor respiratorii superioare. Se beau zilnic trei căni cu ceai şi se fac inhalaţii numai seara la culcare.
SINUS STOP H.A.: are acţiune antiseptică şi antiinflamatoare, fiind de ajutor în afecţiunile rinosinusale. Hidratează mucoasele. Mod de folosire: trei-patru doze de patru-cinci ori pe zi.