de Liliana Simidon
Sezonul rece aduce, o dată cu multe neplăceri, şi sâcâitoarea tuse. Pentru ca tratamentul împotriva ei să aibă efect rapid, evitaţi factorii alergeni, cum sunt praful şi fumul, feriţi-vă de fumul de ţigară, nu consumaţi alimente reci sau foarte uscate şi folosiţi-vă de puterea tămăduitoare a remediilor naturiste.
Consumaţi pastă de miere şi pulbere de piper
Pentru a vindeca tusea asociată cu răceala beţi cât mai mult ceai de ghimbir, cu miere şi lămâie şi câte una-două căni cu suc de portocale, proaspăt stors, călduţ. Faceţi gargară cu apă fierbinte şi sare cât de des puteţi pe parcursul zilei şi seara, deoarece aceasta va ajuta la curăţarea gâtului. Mai puteţi prepara o pastă din miere şi pulbere de piper lung - ajută la lichefierea mucusului şi la eliminarea lui. De asemenea, este bine să faceţi inhalaţii cu apă fierbinte în care aţi pus una-două picături de ulei de busuioc, de eucalipt sau de pin, la alegere.
Amestecaţi o linguriţă cu suc de ceapă proaspăt stors şi două linguriţe cu miere şi luaţi de cel puţin două ori pe zi. O altă variantă este să combinaţi o jumătate de linguriţă cu pulbere fină de obligeană (măcinată folosind râşniţa de cafea) cu o linguriţă cu miere. Acest remediu previne spasmele şi vă fereşte de accesele puternice de tuse. Tot în caz de tuse severă zdrobiţi doi-trei căţei de usturoi şi câteva cuişoare, puneţi-le într-un pahar cu apă (dacă tusea este productivă) sau cu lapte (dacă tusea este seacă). Puneţi acest conţinut la foc mic şi lăsaţi-l până scade la jumătate, apoi filtraţi, adăugaţi puţin zahăr brun şi luaţi două-trei linguriţe de cel puţin două ori pe zi.
Faceţi infuzii de pătlagină
Iată ce puteţi face dacă suferiţi de tuse seacă:
- prăjiţi 1-2 g de turmeric într-o lingură cu unt clarifiat, iar după ce luaţi amestecul de pe foc şi se răceşte, adăugaţi o linguriţă cu miere. Puneţi una-două linguriţe cu acest amestec într-o cană cu lapte cald şi beţi zilnic;
- amestecaţi lapte fierbinte cu un gălbenuş, miere şi o linguriţă cu unt şi beţi cât suportaţi de cald;
- consumaţi gel de aloe;
- ceaiul de scai vânăt, cu miere, este deosebit de util;
- beţi infuzii de pătlagină sau de lemn-dulce;
- zeama de chimen fiert în lapte ajută în perioadele critice;
- faceţi gargară cu decoct de seminţe de fenicul;
- dacă petreceţi mai mult timp într-o încăpere uscată este indicat să folosiţi un umidificator.
Recomandări
COUGH KALP - tratează toate tipurile de tuse (uscată, productivă, alergenică, iritativă, cronică sau acută), elimină depunerile de mucus, durerile, inflamaţiile gâtului şi problemele respiratorii, întăreşte imunitatea şi reduce frecvenţa răcelilor. Administrare: una-două linguriţe de trei ori pe zi.
KOFOL - acţionează la nivelul mucoasei tractului respirator prin fluidizarea secreţiilor bronşice, calmarea inflamaţiei şi reducerea iritaţiei. Este deosebit de util pentru persoanele cu tuse tabagică, alergică sau infecţioasă. Administrare: o tabletă la trei-patru ore.
PLANTUSIN - vă scapă de tuse, fiind foarte util în răceală, gripă, laringită sau bronşită, căci are efect expectorant, antitusiv şi antiseptic. Administrare: una-două linguriţe de trei ori pe zi.
SIROP BRONCHOFORT - ajută în caz de tuse rebelă, fluidifică secreţiile bronşice şi este util în tuse productivă sau seacă. Administrare: două linguriţe de două ori pe zi.