Boabele de muştar sunt folosite de mai bine de 3.000 de ani şi reprezintă unul dintre cele mai consumate condimente de pe întreaga planetă. Uleiurile speciale pe care le conţin dau iuţeala caracteristică acestui ingredient. Există soiuri dulci şi soiuri iuţi de muştar, însă cele mai bune pentru sănătate sunt cele iuţi, pentru că stimulează metabolismul. Din zdrobirea seminţelor rezultă făina de muştar, din care se prepară împreună cu oţet, sare, vin, apă, piper, cuişoare, zahăr, hrean, scorţişoară şi alte condimente celebra pastă de culoare crem, numită muştar. Este recomandat să nu consumaţi des muştarul găsit în comerţ şi nici să îl administraţi copiilor. Însă, este chiar recomandat să adăugaţi la mâncărurile preferate, ori de câte ori doriţi, boabe de muştar, care vor da un plus de savoare şi vor stimula tranzitul intestinal.
Au acţiune laxativă
Cea mai des întâlnită întrebuinţare a boabelor de muştar o reprezintă conservarea castraveţilor, pentru a le da aromă. Nutriţioniştii sunt de părere că, în combinaţie cu apa caldă, muştarul creşte tensiunea arterială, putând fi consumat doar dacă nu aveţi probleme cu inima. Sfaturile adunate de prin bătrâni ne spun că se pot face băi de muştar în caz de răceală şi tuse, având un efect benefic şi pentru tratarea migrenelor (aplicând, pe ceafă, pasta de muştar). Dacă doriţi să pierdeţi câteva kilograme acumulate în exces sau aveţi probleme cu constipaţia este bine de ştiut că boabele de muştar au o acţiune laxativă. O linguriţă cu boabe de muştar, administrată de două-trei ori pe zi împreună cu multă apă, vă va readuce starea de bine.
Frunzele şi uleiul, izvor de sănătate!
Boabele de muştar nu conţin calorii sau colesterol, dar au proteine, calciu, magneziu şi potasiu. Aşadar, ce poate fi mai bun decât să consumaţi frunzele de muştar alb (la salate, combinate cu orice alte legume) sau uleiul comestibil extras din boabele de muştar, sărac în calorii şi cu o aromă deosebită, pe care o conferă anumitor mâncăruri! Muştarul este folosit ca ingredient pentru multiple sosuri regăsite în gastronomia mondială. Cu toate că este uşor de folosit, muştarul are un secret: trebuie adăugat în sosuri cu puţin înainte de a fi gata, pentru că, dacă se încălzeşte prea mult, îşi va pierde cu desăvârşire aroma.
Colesterolul, ţinut „în frâu”
Cu cât este soiul mai iute, cu atât este mai sănătos, demonstrează studiile. Aşadar, ori de câte ori aveţi senzaţia de balonare sau aveţi arsuri la stomac luaţi de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, o linguriţă cu boabe de muştar (ce se găsesc atât la plafar, cât şi în supermarketuri). Administrarea corectă este foarte importantă! Puneţi-le pe limbă şi luaţi-le ca pe medicamente, cu apă, fără a le zdrobi. Ritualul trebuie făcut timp de trei săptămâni, perioadă în care colesterolul va ajunge la normal, iar după circa patru luni, chiar şi lipidele din sânge se normalizează.
Muştarul cu E-uri este periculos!
Specialiştii ne recomandă să consumăm muştar colorat cu şofran sau curcumă (este ceva mai scump, dar mult mai sănătos). Este bine să nu consumaţi orice tip de muştar din comerţ şi să citiţi cu atenţie eticheta. E-urile şi aditivii pot duce, în timp, la boli grave. Studiile arată că acest aliment-condiment ar putea fi din nou bun dacă ar fi produs fără conservanţi şi coloranţi sintetici, de aceea este bine să citiţi eticheta produsului înainte de a-l cumpăra. Trebuie luat în considerare faptul că muştarul poate provoca boli copiilor şi persoanelor cu sensibilităţi. Ana-Maria Cocea
Un preparat ecologic... Muştarul se poate obţine din boabe de muştar măcinate, frecate cu apă, şi din câteva picături de zeamă de lămâie şi ulei. Ingredientele se amestecă până ce compoziţia se transformă într-o pastă groasă. Neavând dăunătorii agenţi de îngroşare şi nici conservanţi sau coloranţi, acest muştar poate fi considerat ecologic şi este mult mai sănătos, pentru că reglează tranzitul intestinal şi accelerează procesul de digestie. Partea mai puţin bună este că muştarul făcut acasă trebuie consumat în 24 de ore de la preparare şi durează câteva zeci de minute bune pentru a-l realiza.