de Dana Purgaru
Cuişoarele, numite astfel după asemănarea cu cuiele de fier, sunt, de fapt, mugurii uscaţi ai unui arbore originar din Insulele Moluce din Indonezia. Acestea nu reprezintă numai un excelent condiment pentru vin fiert, prăjituri ori compoturi, ci şi un antidot pentru dureri sau infecţii.
Calmează durerile de măsele
Cuişoarele au început să fie transportate şi comercializate în Asia şi în Europa încă înainte de Hristos. Referiri la acest condiment se fac în epopeea indiană Ramayana, scrisă în jurul anului 200 î.Hr., vremuri când era folosit în special pe post de gumă de mestecat, deoarece dădea respiraţiei un parfum proaspăt şi plăcut.
Aroma cuişoarelor este uşor de recunoscut - puţin înţepătoare şi cu un gust deosebit. Se folosesc la prepararea prăjiturilor, a gemurilor, a compoturilor, în unele băuturi uşor alcoolizate şi chiar în mâncăruri tradiţionale.
Una dintre principalele virtuţi ale cuişoarelor este cantitatea foarte mare de antioxidanţi. De asemenea, acest condiment este recunoscut pentru efectele sale antivirale, antibacteriene, antiseptice şi imunostimulente. Ca analgezic, cuişoarele pot fi mestecate împotriva durerilor de dinţi sau de măsele.
Fac să dispară junghiurile musculare
Inhalaţiile cu decoct de cuişoare alungă tusea şi crizele de astm. Pentru aceasta, se fierb zece cuişoare într-o jumătate de litru de apă, iar aburii emanaţi se inspiră de mai multe ori pe zi. De asemenea, se poate obţine o infuzie pentru băut şi pentru gargară, în vederea calmării durerilor gingivale - se toarnă 200 ml de apă clocotită peste patru cuişoare, după care se lasă la infuzat timp de 15 minute şi se bea cu înghiţituri mici.
În caz de dureri ori junghiuri musculare amestecaţi cinci picături de ulei esenţial de cuişoare cu o linguriţă cu miere şi un căţel de usturoi pisat. Consumaţi seara, înainte de culcare.
Pont! Câteva cuişoare puse pe sobă sau pe caloriferul fierbinte înmiresmează aerul din cameră, dau o senzaţie de relaxare şi ajută respiraţia.