de Liliana Simidon
Spondiloza este o boală localizată la nivelul coloanei vertebrale, ce afectează articulaţiile mici şi pe cele dintre vertebre şi coaste. Afecţiunea vine cu dureri puternice şi conduce, în timp, la reducerea mobilităţii.
Lombară sau cervicală
În funcţie de localizare, există spondiloză cervicală şi lombară. Prima este localizată în zona cefei şi este caracterizată prin modificarea anatomică a vertebrelor, formându-se „ciocuri”. Dar nu acestea provoacă durerile insuportabile binecunoscute, ci contracţiile musculare, care determină tulburări sau reduceri ale funcţiei coloanei vertebrale. Astfel, are loc o limitare a mişcărilor la nivelul cefei, putând chiar să imobilizeze persoana în cauză.
Spondiloza lombară este localizată la nivelul bazinului.
Bărbaţii, de opt ori mai afectaţi decât femeile
Cele două forme ale acestei afecţiuni sunt foarte frecvente, chiar şi la unii tineri, şi sunt provocate, cel mai adesea, de ţinuta defectuoasă a corpului. Alte cauze sunt: îmbătrânirea prematură a articulaţiilor vertebrale, cauzată de lipsa de mişcare, suprasolicitarea coloanei, transportul de greutăţi mari sau obezitatea. Bărbaţii sunt mai afectaţi de această boală de opt ori mai frecvent decât femeile.
Principalele simptome ale spondilozei sunt durerile de spate şi în zona lombară şi scăderea mobilităţii coloanei vertebrale.
Persoanele suferinde de spondiloză trebuie să evite meserii precum: zugrav, decorator sau şofer de cursă lungă. Cei care lucrează mult la birou trebuie să se relaxeze de cel puţin patru-cinci ori pe zi câte zece minute. În cazul spondilozei cervicale trebuie să faceţi şi diverse mişcări ale gâtului (extensii, înclinaţii laterale ori rotaţii ale acestuia).
În cazul spondilozei lombare nu aveţi voie să transportaţi niciun fel de greutăţi, trebuie să vă feriţi să dormiţi cu faţa în jos, nu faceţi mişcări bruşte şi nu staţi cu spatele încovoiat.
Puneţi cataplasme cu făină de muştar şi de in
Dacă suferiţi de spondiloză este necesar să aveţi o alimentaţie echilibrată, din care să nu lipsească pâinea integrală, cerealele (grâul încolţit este ideal), legumele şi fructele proaspete, lactatele degresate (pentru aportul de calciu), mierea, peştele slab, usturoiul, ţelina şi sucul proaspăt de pere. În anotimpul cald ţineţi cure repetate cu cireşe, coacăze, căpşuni şi fragi (chiar şi 1,5 kg pe zi).
Faceţi gimnastică medicală şi apelaţi la împachetări cu parafină, nămol pe coloana vertebrală şi băi cu sare de Bazna sau cu lujere şi frunze de roşii. Sunt indicate şi cataplasmele cu argilă, cu infuzie de tătăneasă, cu făină de muştar şi de seminţe de in, care atenuează durerile şi reduc procesele inflamatorii. De asemenea, faceţi frecţii cu ulei de arnică şi cu ulei de ienupăr.
Recomandări
ARTO PROTECT - are acţiune antiinflamatorie şi antalgică (calmează durerile).
CAT`S CLAW - acţionează ca un antiinflamator şi imunostimulator, fiind util în artroze, spondiloze şi artrite. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
BIO MOBIL - poate fi folosit în toate afecţiunile inflamatorii, fiind un antalgic foarte bun, cu acţiune revulsivă. Mod de folosire: masaj uşor pe zona afectată.
FLAMISYL - ajută foarte mult în cazul durerilor, al inflamaţiilor articulare şi al spondilozelor cervicale şi lombare. Mod de folosire: masaj pe zona afectată.
Pont! Uleiul de arnică se prepară dintr-o mână de flori tocate, puse într-un borcan cu 200 ml ulei vegetal. Se lasă la soare trei săptămâni şi se filtrează.