de Elena Nedelcu
Grepfrutul poate fi considerat, în acelaşi timp, desert şi medicament. Fructul a fost folosit de romani pentru acţiunea sa de a reduce greutatea corporală într-un timp foarte rapid, dar şi pentru a trata afecţiunile ficatului şi ale rinichilor. În prezent, se ştie că are un efect puternic antilitiazic la nivelul acestor două organe, iar la nivelul organismului determină eliminarea toxinelor şi a grăsimilor.
Bogat în minerale şi antioxidanţi
Combinaţia de fibre, enzime, carbohidraţi, pectine, acid citric, provitamina A, cu vitaminele B1, B2, B3(PP), B5, B9, C, E, mineralele Ca, Cu, Cl, Fe, Mg, Mn, Na, P, S şi, nu în cele din urmă, glucidele, proteinele şi aminoacizii conţinuţi fac din acest fruct exotic un cocteil de beneficii asupra organismului uman.
Glucidele din grepfrut se regăsesc sub formă de glucoză, fructoză şi maltoză, ceea ce face ca acestea să fie uşor şi în totalitate asimilate de organism, iar în cazul unei afecţiuni precum diabetul, acestea nu aduc niciun prejudiciu la nivel pancreatic, ci, dimpotrivă, ajută la scăderea glicemiei. O jumătate de grepfrut conţine 44 mg de vitamina C, iar porţia zilnică necesară este de 75 mg. Acidul citric conţinut de grepfrut ajută la eliminarea toxinelor din organism, iar vitamina C previne răceala sau gripa şi întăreşte sistemul imunitar.
Înlocuieşte două medicamente pentru diabet
În urma unui studiu recent, realizat în Israel, oamenii de ştiinţă au descoperit că acest fruct este capabil să înlocuiască două dintre medicamentele aflate pe piaţă, folosite în tratamentul pentru diabet. Naringenina, antioxidant prezent în grepfrut, echilibrează cantitatea de insulină şi glucoză din organism şi luptă cu diabetul. Din păcate, bolnavii de diabet ar trebui să consume foarte multe fructe pentru ca scopul să fie atins. Tocmai din acest motiv, cercetătorii doresc să creeze un supliment concentrat care să poată fi administrat celor care se confruntă cu teribila afecţiune.
Cel de-al doilea efect benefic al naringeninei este ajutorul dat ficatului în arderea grăsimilor. Antioxidantul colaborează într-o strânsă legătură cu ficatul, astfel încât grăsimile ingerate la fiecare masă sunt arse şi nu depozitate.
Scade nivelul colesterolului rău
Fructul de grepfrut nu este bun prieten doar cu silueta şi cu ficatul, ci şi cu inima, devenind astfel duşmanul de temut al colesterolului rău. Conform unui studiu publicat în Jurnalul de Agricultură şi Chimie a Hranei, atât grepfrutul galben, cât şi cel roşu reduc nivelul colesterolului LDL, iar cel roşu mai scade şi numărul trigliceridelor. O parte dintre subiecţii supuşi studiului au consumat acest fruct şi, în urma rezultatelor, s-a constatat că ambele tipuri de grepfrut scad nivelul colesterolului rău după doar 30 de zile. În grupul celor care nu au consumat fructe nu s-a sesizat nicio schimbare, chiar dacă aceştia au fost hrăniţi sănătos.
Fructul roz combate cancerul de colon
Licopina este un antioxidant puternic, care poate fi găsit în roşii, caise, pepene sau grepfrut, care luptă împotriva distrugerilor celulare cauzate de acţiunea radicalilor liberi. Recent s-a descoperit că licopenul poate preveni cu succes şi cancerul de prostată. O dietă bogată în grepfrut roz, alternată cu un consum regulat de ceai verde, reduce simţitor riscul bărbaţilor de a face cancer de prostată. O serie de studii au mai dezvăluit şi faptul că grepfrutul este un aliat eficient împotriva cancerului pulmonar şi de colon. Un consum de 170 ml de suc pe zi reduce acţiunea unei enzime care activează substanţele cancerigene din fumul de tutun.
Consumul de grepfrut nu este întotdeauna benefic. Există anumite medicamente care interacţionează cu enzimele naturale din sucul acestui fruct, devenind astfel mult mai puternice. Grepfrutul conţine nişte substanţe chimice care influenţează modul în care organismul absoarbe diferite medicamente. Este bine să consultaţi medicul în cazul în care urmaţi un tratament medicamentos şi doriţi, în acelaşi timp, să faceţi o cură de grepfrut sau să citiţi cu atenţie prospectul medicamentelor pe care le luaţi. Fructul poate fi nociv şi pentru femei, deoarece ridică nivelul de estrogen, favorizând apariţia cancerului mamar. Studiile au arătat că femeile care mâncau un sfert de grepfrut pe zi aveau un risc cu 30% mai mare de a face cancer mamar. Nerecomandat este şi în situaţia în care luaţi pilule contraceptive, deoarece influenţează modul de asimilare a estrogenului, apărând astfel efecte adverse. Medicii recomandă cel mult un pahar cu suc de grepfrut pe zi.