de Elena Nedelcu
Insuportabilele migrene, tusea şi nasul care nu se opreşte din curs nu sunt întotdeauna simptomele unei răceli, ci pot fi şi indicii ale unei sinuzite netratate. Aceasta este o infecţie a membranei mucoase din interiorul foselor nazale şi a sinusurilor (cavităţi localizate în jurul ochilor, obrajilor şi nasului), cauzată de bacterii sau de alergii. Sinuzita poate fi localizată la nivelul frunţii, şi de aceea se numeşte frontală, sau la nivelul sinusurilor maxilare, şi poartă denumirea de sinuzită maxilară.
Migrenele şi secreţiile nazale, primele semne
Dacă vă confruntaţi cu dureri de cap, localizate mai ales în zona frontală, scurgeri nazale purulente, senzaţia de nas înfundat, diminuarea simţului mirosului, ameţeli, dureri în zona maxilară şi lipsa poftei de mâncare, atunci suferiţi de sinuzită. Foarte rar pot apărea durerile oculare, febră şi senzaţia de presiune în interiorul capului.
În cazul în care aţi căpătat o sinuzită acută, de moment, datorată vremii reci sau a aerului condiţionat, recomandat ar fi să încercaţi tratarea bolii cu ajutorul remediilor naturiste.
Puneţi cataplasme pe frunte
Cel mai des folosit remediu pentru tratarea sinuzitei şi ameliorarea durerilor este hreanul. Luaţi o rădăcină proaspătă, radeţi-o şi puneţi câteva linguri cu hrean ras într-o pânză de bumbac. Aplicaţi această cataplasmă pe frunte şi ţineţi-o între cinci şi 30 de minute, în funcţie de cât de sensibilă vă este pielea. Nu uitaţi să vă ungeţi înainte de aplicare cu alifie de gălbenele. Ca tratament rapid al sinuzitei, acest leac este fără echivalent. Urmaţi o cură timp de cinci zile, în care faceţi acest ritual o dată pe zi.
Trei-fraţi-pătaţi alungă rinosinuzita alergică
Rinosinuzita alergică este o inflamaţie localizată în cavităţile sinusurilor maxilare şi se manifestă prin dureri frontale şi la nivelul feţei, însoţite de scurgeri nazale, mai ales în sezonul rece. O cură cu ceai de trei-fraţi-pătaţi vă va ajuta să uitaţi de durere şi de batistă. Faceţi, aşadar, un tratament intern cu infuzie din această plantă - o linguriţă la 200 ml apă clocotită - şi beţi două-patru căni pe zi. Alternaţi acest tratament cu inhalaţii cu decoct de cimbrişor (trei linguri la un litru de apă se fierb zece minute) sau cu infuzie de levănţică ori apă fiartă cu sare (30-50 g sare la un litru de apă).
Inhalaţiile sunt utile
Se ştie că usturoiul este bun la toate şi că niciodată nu a dat greş. Chiar şi sinuzita poate fi tratată cu ajutorul lui dacă este inhalat şi nu ingerat. Pentru aceasta aveţi nevoie de un căţel de usturoi ras, o linguriţă cu oţet de mere şi 500 ml de apă clocotită. Puneţi-le într-un lighean şi staţi cu faţa în aburi, cu capul acoperit cu un prosop, timp de 20 de minute. Repetaţi procesul de două ori ori pe zi, dar aveţi grijă să nu ieşiţi din casă după ce aţi făcut aceste inhalaţii, deoarece sinusurile sunt deschise, iar durerile şi inflamaţia se pot acutiza.
Puteţi încerca şi maceratul din usturoi, ceapă şi hrean. Pentru realizarea acestuia amestecaţi, în părţi egale, usturoi pisat, ceapă tocată mărunt şi hrean ras şi condimentaţi cu un vârf de cuţit de piper măcinat. Lăsaţi să se macereze într-o cantitate dublă de oţet de mere, timp de trei zile. După această perioadă, strecuraţi şi beţi câte o ceşcuţă de trei ori pe zi. Poate că gustul nu este atrăgător, dar eficienţa acestui tratament este garantată.
Uşurează respiraţia
Apelaţi cu încredere şi la cataplasmele cu varză şi argilă. Luaţi o foaie mare şi plată de varză crudă, zdrobiţi-o uşor, astfel încât sucul să iasă la suprafaţă, amestecaţi suc de lămâie cu şase linguri cu argilă şi apă călduţă, până obţineţi o pastă şi puneţi combinaţia pe foaia de varză. Aplicaţi pe frunte sau pe maxilar, în funcţie de locul unde este localizată sinuzita, şi stabilizaţi-o cu o eşarfă, ca să nu se mişte. Lăsaţi să acţioneze aproximativ o oră, până se usucă, şi îndepărtaţi cu apă călduţă. Repetaţi procedeul de două ori pe zi, până la dispariţia durerilor şi degajarea completă a sinusurilor.
Mierea are şi ea rostul ei în tratarea sinuzitei. Cercetătorii canadieni de la Universitatea din Ottawa au descoperit că aceasta ar putea ajuta la combaterea sinuzitei cronice, deoarece conţine un agent antimicrobian care ucide bacteriile responsabile pentru mai multe infecţii. „Mierea inhibă dezvoltarea bacteriilor. Din acest motiv poate fi folosită şi pentru curăţarea rănilor. Nu este de mirare că este utilizată pentru uciderea acestui tip de bacterii”, a declarat doctorul Ian Paul, de la colegiul Penn State, autor al studiului. Tocmai de aceea, un tratament intensiv cu fagure cu miere vă poate ajuta în combaterea sinuzitei. Mestecaţi zilnic, la intervale de jumătate de oră, timp de câteva zile, o bucăţică mică de fagure, până rămâne doar ceara, pe care ulterior o înghiţiţi.
Atenţie! Dacă problema sinuzitei evoluează din punct de vedere al simptomelor şi al duratei, nu ezitaţi şi consultaţi un doctor.
Pont! Durerile cauzate de sinuzită pot fi îndepărtate şi cu frecţii locale cu ceapă tăiată mărunt şi comprese cu apă caldă, apoi cataplasme cu sare, mălai sau cu nisip cald.