de Mariana Borloveanu
Pentru durerile de spate nu există anotimpuri, ele survin în momente dintre cele mai diferite şi pot lua forme diverse, de la disconfort până la imobilizarea persoanei afectate. Important este să se stabilească de la bun început zona dureroasă, pentru că sunt situaţii în care leacurile naturiste pot fi mai eficiente chiar prin aplicarea imediată pe zona respectivă. Monahia Veronica de la Mănăstirea Bistriţa ne-a dezvăluit câteva dintre leacurile mănăstireşti folosite împotriva durerilor osoase.
Dormiţi pe un pat tare
Persoanele afectate de dureri în zona lombară, înainte de toate, trebuie să-şi schimbe modul de a dormi, în sensul că paturile moi şi confortabile trebuie înlocuite cu saltele foarte tari, care să nu mai favorizeze curbarea coloanei vertebrale. Cele mai sănătoase rămân saltelele umplute cu paie, dar care, din păcate, nu prea se mai confecţionează în lumea modernă. După un somn odihnitor, se fac exerciţii uşoare de mobilizare a coloanei, apoi se aplică alifii naturale, care sunt mult mai bine tolerate decât cele din comerţ. Iată o reţetă eficientă: se face un amestec din 20 g sunătoare, 20 g sânziene, 20 g tătăneasă şi 30 g fructe de tuia, care se frământă cu mâna timp de câteva minute, şi apoi se toarnă 200 ml spirt medicinal. Toate acestea se lasă la macerat într-un borcan închis ermetic. După 24 de ore se adaugă 400 ml ulei de floarea-soarelui şi se fierbe totul la bain-marie timp de trei ore. Când încă mai este puţin călduţ se filtrează printr-un tifon şi se mai adaugă 10 ml ulei volatil de cuişoare. Se păstrează într-un vas de sticlă bine închis şi se aplică pe zona dureroasă timp de două săptămâni, dimineaţa şi seara. Se poate repeta ori de câte ori este nevoie.
Frunze de ţelină contra reumatismului degenerativ
Durerile cauzate de reumatism degenerativ sunt, în principal, cele care cuprind artroza şi spondiloza. Ceea ce dă mari bătăi de cap bolnavilor diagnosticaţi cu reumatism degenerativ sunt dificultatea şi disconfortul ce afectează bolnavul pe o perioadă mai lungă. Din acest motiv trebuie intervenit cât mai repede în vederea ameliorării unei astfel de situaţii. Şi cum legumele sunt totdeauna la îndemână, se ia o rădăcină de ţelină de aproximativ 200 g, care se taie în sferturi şi se fierbe în apă clocotită timp de 20 de minute. Se ia de pe foc şi se pune la răcit într-un vas cu apă foarte rece, iar după 5 minute se bea o cană cu zeamă de ţelină. Acest procedeu se repetă de două ori pe zi, doar în perioadele dureroase. În acelaşi timp se ia o mână de frunze proaspete de ţelină, care se trec timp de 10-15 secunde printr-un vas cu apă clocotită, apoi se lasă la răcit aproximativ cinci minute. După aceea se aplică pe zonele dureroase, se acoperă cu un prosop şi apoi cu o pătură de lână, după care se stă la căldură timp de două ore. Durerea dispare ca prin minune. Cataplasmele cu frunze de ţelină se pun numai seara, iar dacă durerile sunt mari şi se doreşte aplicarea acestei proceduri şi dimineaţa, în această situaţie nu se iese din casă în ziua respectivă.
Hernia de disc, ameliorată cu jar încins
Dintre toate afecţiunile coloanei vertebrale, hernia de disc este cea mai periculoasă, pentru că, de cele mai multe ori, se ajunge la intervenţia chirurgicală. Poate să apară în orice parte a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori afectând zona lombară sau cervicală. Ruperea unui disc din coloană sau pur şi simplu tasarea lui duce la pierderea lichidului care menţine flexibilitatea coloanei şi apare acea durere sfâşietoare, pe care trebuie să o calmaţi cât mai repede. Razele calorice, emanate de jarul încins sunt cele mai eficiente. Pentru aceasta trebuie să aveţi în casă o sobă sau un şemineu cu lemne. Se face focul şi se aşteaptă domolirea acestuia, iar când jarul este format, bolnavul îşi descoperă spatele şi se aşază la 30 cm de jar. Stă 20 de minute la gura sobei, apoi îmbracă haine de lână sau de bumbac. Pentru ameliorarea stării, procedura se repetă dimineaţa şi seara, timp de cinci zile, iar pentru vindecarea definitivă (dacă este doar leziune şi nu fractură) se poate ajunge până la 10-15 zile. Atenţie! Este o procedură care necesită multă vigilenţă în privinţa distanţei la care se stă, pentru a evita eventualele arsuri.
Toate persoanele care au afecţiuni reumatice trebuie să fie foarte atente la ce mănâncă. Astfel, pentru reglarea metabolismului, se vor consuma în principal citrice, pătrunjel, ţelină, morcovi, roşii, varză şi coacăze negre. De două ori pe săptămână se poate mânca peşte, care are un rol important în reducerea inflamaţiilor. La sfârşitul săptămânii, reumaticii îşi pot permite o masă cu carne, dar obligatoriu aceasta va fi de pasăre sau de vită. O dată pe zi se va bea o cană cu ceai de salcie albă (cel mai eficient antiinflamator natural), iar de două ori pe zi, câte o cană cu ceai de creţuşcă.
Sfat! Atenţie mare la greutatea corporală, deoarece de ea depinde sănătatea oaselor dumneavoastră!