de Dana Purgaru
Mâncatul pe repezeală, din cauza lipsei de timp sau a poftei exagerate, duce, de cele mai multe ori, la neplăcutele indigestii atât de cunoscute celor mai lacomi din fire.
Cărbunele medicinal, pansament pentru stomac
Indigestia vine cu dureri abdominale, greaţă, balonare, arsuri stomacale, senzaţia de sufocare, disconfort general şi chiar vomă. Pentru a scăpa de aceste neplăceri e bine să aveţi la îndemână cărbune medicinal. Acesta acţionează ca un absorbant, dezinfectant şi antidiareic. De asemenea, ceaiul de coada-şoricelului poate alunga senzaţia de balonare, de preaplin. Turnaţi o cană cu apă clocotită peste o linguriţă cu plantă şi lăsaţi să se infuzeze cinci minute, după care strecuraţi. Fiertura se bea caldă, cu înghiţituri mici. La fel se poate prepara şi ceai de gălbenele, în care adăugaţi o lingură cu biter suedez.
Ceaiul verde este un remediu excelent împotriva constipaţiei. Puneţi unul-două pliculeţe într-o cană cu apă fierbinte, lăsaţi să se infuzeze câteva minute şi beţi lichidul cald, îndulcit cu miere. Dacă vreţi să aveţi un somn liniştit nu beţi ceaiul verde după ora 16:00!
Banana vindecă arsurile
Împotriva arsurilor intestinale, cea mai bună este o banană. Aceasta este un aliment-pansament, care reduce aciditatea gastrică.
Cu o cremă sau cu puţin ulei de măsline faceţi un masaj al palmelor folosind degetul mare şi insistaţi pe degetul mijlociu, din vârf până spre pliul pumnului. Palma se masează folosind mişcări în sensul acelor de ceasornic.
Pont! Pentru a preveni indigestiile mâncaţi trei mese pe zi, la aceleaşi ore, între acestea luaţi câte o gustare, mestecaţi mult înainte de a înghiţi, iar dacă sunteţi mereu pe drumuri luaţi-vă masa la pachet.