de Mariana Borloveanu
Deşi cei mai mulţi dintre noi ne lăsăm atraşi de comoditatea de a cumpăra siropuri din comerţ, este bine să avem în vedere faptul că nimic nu poate fi mai sigur şi mai natural decât preparatul realizat în casă. Siropurile pe care le facem din fructe proaspete conţin principii uşor asimilabile şi sunt bine suportate de organism. Unul dintre cele mai cunoscute vitaminizante naturale, recomandat în special în tratarea afecţiunilor imunitare şi respiratorii, este siropul de cătină.
Previne, dar şi tratează
Cătina albă rivalizează cu cele mai complexe medicamente, fiind considerată o adevărată polivitamină naturală. Este un antioxidant foarte puternic şi un imunomodulator de excepţie, stimulând răspunsul imun al leucocitelor în apărarea antibacteriană. Dacă se asociază fructele de cătină cu o nutriţie adecvată se poate realiza un tratament eficient, care, spre deosebire de alte plante, previne diferite afecţiuni, dar în acelaşi timp le şi tratează pe termen lung.
Cătina este un biotrofic şi un biostimulator de excepţie, regenerând şi energizând în egală măsură persoanele sănătoase sau pe cele cu diferite afecţiuni. Serotonina, pe care aceste fructe o conţin, controlează starea de veghe-somn şi procesul de micţiune nocturnă, fiind cel mai important factor antistres conţinut de această plantă-medicament.
Platoşă în calea bacteriilor
Siropul de cătină nu trebuie să lipsească din nicio perioadă a anului şi este bine să fie folosit ca pe cel mai de preţ medicament naturist. Eficienţa sa este dată şi de faptul că păstrează nealterate şi fără să se piardă toate substanţele active terapeutic.
Pentru a-l prepara aveţi nevoie de două kilograme de fructe de cătină şi un kilogram de miere polifloră. Sunt indicate fructele cele mai portocalii, acestea fiind cele mai bogate în vitamine. Bobiţele se spală sub jet de apă, de două-trei ori, apoi se trec prin storcătorul de fructe, după care pulpa rămasă se presează cu mâna printr-un tifon. Sucul rezultat se introduce într-un agitator din inox, unde se adaugă mierea. Din trei în trei ore, sucul şi mierea se agită puternic, iar după aproximativ 24 de ore se obţine siropul. Se pune în sticle care se închid ermetic şi se păstrează la rece. Pentru întărirea imunităţii în faţa bacteriilor şi a virusurilor, dar şi pentru alungarea răcelilor şi prevenirea afecţiunilor respiratorii se bea câte o cană în fiecare zi, cu 30 ml sirop şi 170 ml apă plată. Pentru tratarea bolilor cronice se ia câte o linguriţă cu sirop concentrat cu un sfert de oră înainte de cele trei mese principale.
Încetineşte procesul de îmbătrânire
Siropul de cătină este eficient şi în încetinirea procesului de îmbătrânire, pentru prevenirea cancerului, reprezintă un tonic general şi reglator al efectului expunerii la radiaţii. De asemenea, tratează hepatita virală şi ciroza, psoriazisul şi dereglările endocrine, fiind un hormon cerebral cu rol vasodilatator, dar şi constrictor, implicat în sinteza proteinelor şi în reglarea nivelului glucozei din sânge.
Este indicat în special în perioada de post. De altfel, călugării care în timpul postului consumă zilnic fructe uscate sau sirop de cătină dobândesc un echilibru care le conferă rezistenţa fizică şi liniştea sufletească necesare unui post desăvârşit.
Pont! Cel mai puternic energizant din toate timpurile se obţine combinând o linguriţă cu cafea neagră cu o linguriţă cu pulbere de cătină!
Atenţie! Fiind un puternic energizant, acest sirop nu se administrează niciodată seara, deoarece poate da insomnii. Este contraindicat în diabetul zaharat şi în hipoglicemie.