Cu toate că este denumită şi „Floarea toamnei”, simbolizând nobleţea în cultura chineză, crizantema are şi proprietăţi terapeutice. Puţini ştiu că frumoasa crizantemă are rolul unei plante medicinale. Chiar şi în zilele noastre, femeile din China beau ceai de crizantemă în loc de cafea, pentru a curăţa organismul de toxine. Anticii chinezi credeau că nobila floare, capabilă să îndure vremea rece (gerul, chiciura şi chiar zilele de început de iarnă), a atras „sufletul cerului şi al pământului”, căpătând în acest fel proprietăţi vindecătoare.
Îmbunătăţeşte funcţia ficatului
Experţii cred că floarea ar avea proprietăţi curative şi că prelungeşte viaţa, datorită substanţelor conţinute, ce întăresc şi protejează sistemul imunitar. Unul dintre ceaiurile foarte eficiente, dar destul de puţin cunoscute, este cel de crizantemă.
Consumat periodic, ceaiul de crizantemă îmbunătăţeşte funcţia plămânilor, a ficatului şi a rinichilor, ajută la detoxifierea organismului, răceşte sângele şi este foarte bun în bolile oftalmologice. Pe timp de vară este nemaipomenit de gustos, pentru că vă oferă o stare de răcoare. Dacă nu vă place aroma în mod deosebit, adăugaţi o linguriţă rasă cu zahăr brun. Ceaiul de crizantemă se găseşte în magazinele cu specific naturist şi trebuie utilizat conform prospectului: o linguriţă cu flori de crizantemă la o cană cu apă fierbinte. Ana-Maria Cocea
Nu este indicată în cazul tuberculozei
Trebuie ştiut faptul că nu puteţi consuma ceaiul de crizantemă în orice condiţii. Dacă vă „luptaţi” cu bolile imune sau autoimune cronice, ca de pildă tuberculoza sau cu orice formă de scleroză, nu trebuie să consumaţi nici măcar o ceşcuţă cu ceai de crizantemă. De asemenea, substanţele conţinute în crizantemă nu se împacă bine nici cu tratamentele anticanceroase şi anxiolitice (combat anxietatea) sau alături de medicamente ce prezintă toxicitate hepatică.