de Anda Postolache
Suntem în plin sezon al spanacului, şi organismul mai sărac în vitamine şi în minerale nu are decât de câştigat din bogăţia acestei legume care face minuni în special în anemii şi convalescenţă.
Completează carenţele de fier
100 g de spanac conţin 500 mg sodiu, 375 mg potasiu, 49 mg calciu, 37 mg fosfor, 35 mg magneziu şi 28 mg sulf. Dintre vitamine, cele mai importante sunt: A, B1, B2, B6, B9, B12, C şi K. Nu este un secret faptul că are şi un nivel ridicat de fier.
Un remediu deosebit pentru cei slăbiţi de boală este sucul de spanac şi morcov. Acestea se storc în stare crudă, în proporţie de 1 la 3 în favoarea morcovului, şi se pot bea chiar şi trei căni pe zi.
Sucul de spanac se poate folosi şi într-un mod mai aparte, împreună cu vin. Astfel, se pun 200 ml de suc proaspăt stors la un litru de vin roşu de calitate şi se consumă câte 50 ml de trei ori pe zi. Acest preparat inedit ajută la buna funcţionare a inimii şi la revigorarea generală.
Este recomandat în stare crudă
Spanacul conservat sau gătit îşi pierde mult din proprietăţi, de aceea, cel mai bine este să fie consumat crud, sub formă de salate, în combinaţie cu lăptuci, roşii, leurdă sau cu ceapă verde. Dacă vreţi să îl folosiţi în mâncăruri, e recomandat să nu fie fiert foarte mult, ci doar puţin opărit sau tras în tigaie, pentru a rămâne cât mai aproape de starea naturală.
Pont! Spanacul se foloseşte şi în cosmetică, pentru capacitatea de a regenera ţesutul şi de a reda sănătatea pielii. Se spală frunzele crude, se zdrobesc pe un tocător de lemn şi apoi se aşază pe faţă, unde se ţin circa 20 de minute.
Atenţie! Această legumă e contraindicată în caz de reumatism, pietre la rinichi sau la vezică, gută şi inflamaţii intestinale ori gastrice.