Main menu

header

de Ana Trifan

Înainte de a începe să luaţi medicamente clasice menite să scadă colesterolul, amintiţi-vă că acestea au numeroase efecte adverse, precum dureri de cap sau musculare, irascibilitate şi diaree. Unele alimente sunt cunoscute pentru modul în care ajută la eliminarea colesterolului depus pe artere şi inimă. Acţiunea lor se datorează cantităţilor importante de fibre, acizi agraşi Omega 3, lecitină, vitaminele C şi E şi niacină.

Renunţaţi la grăsimile procesate
Dacă aveţi colesterolul rău mărit trebuie să eliminaţi din alimentaţie grăsimile procesate, cum ar fi produsele de patiserie, margarina, ciocolata, popcornul, mezelurile, brânza topită şi mâncarea tip fast-food şi să le înlocuiţi cu cereale integrale, legume şi plante care scad colesterolul, fără efecte adverse. Când treceţi la această dietă aveţi grijă să vă monitorizaţi nivelul staminelor prin analize, pentru a observa cât scade colesterolul, până când acesta va deveni doar o amintire neplăcută pe fişa dumneavoastră medicală.

Optaţi pentru soia şi ciuperci
Dintre legume trebuie să alegeţi: fasolea verde, lintea, soia, ridichile, ardeii iuţi, ceapa, usturoiul, prazul, arpagicul, salata verde, varza, spanacul, morcovii, broccoli, sparanghelul, ardeiul gras, ţelina, algele de mare, ciupercile şi castraveţii. Pe lista de cereale integrale pe care trebuie să le consumaţi ca să scădeţi colesterolul rău se află hrişca, secara, amarantul, orezul brun, quinoa şi grâul încolţit.
Renunţaţi la friptura de porc şi la mezeluri şi puneţi pe masă sardine, somon şi macrou, iar la desert uitaţi de ciocolată sau de îngheţată şi optaţi pentru fructe cum ar fi citrice, măceşe, banane sau curmale. Pentru gustări sănătoase alegeţi migdale, alune de pădure, seminţe de in, seminţe de dovlec, nuci sau miez de floarea-soarelui. Toate acestea trebuie să fie crude şi neprocesate.

De asemenea, luaţi zilnic miere şi polen.
Pentru a scădea colesterolul rău este bine să consumaţi zilnic ceaiuri, tincturi sau capsule din următoarele plante: păpădie, brusture, mentă (contra palpitaţiilor şi pentru a întări muşchiul inimii), ghimbir, rădăcină de rubarbă, muşeţel şi valeriană (pentru calmare).

Îmbogăţiţi salatele cu uleiuri de măsline, de migdale sau de susan

O dietă utilă pentru combaterea colesterolului rău nu presupune să renunţaţi la grăsimile sănătoase, ci la cele procesate şi saturate. Asiguraţi-vă aşadar necesarul de grăsimi sănătoase din surse precum: ulei de măsline, de alune, de migdale sau de susan. Acestea conţin acizi Omega 3, Omega 6 şi Omega 9, care reduc semnificativ riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare provocate de colesterolul mărit.


Sfat! Condimentaţi mâncărurile cu piper Cayenne, cunoscut pentru calitatea sa de a scădea colesterolul.