de Mariana Borloveanu
Pentru că în această perioadă, de trecere de la iarnă la vară, suntem interesaţi de detoxificare şi de protecţia organelor vitale, este bine să avem în vedere şi acele plante mai puţin aspectuoase, cum este armurariul - cunoscut sub numele de scaiete -, dar care ne pot reda sănătatea. Părintele Ghenadie, de la Mănăstirea Cernica, a păstrat reţete ale leacurilor care, de sute de ani, ajută la tratarea şi vindecarea a numeroase boli. Vă recomandăm câteva reţete de tincturi, de pulberi, de infuzii şi de cataplasme obţinute din planta de armurariu, care au efecte benefice în afecţiunile hepatice şi opresc evoluţia multiplelor forme de cancer.
Tratează mai multe boli
Armurariul (Silybum marianum) este o varietate de scaiete care creşte haotic, dar poate fi şi cultivată. Este una dintre cele mai utilizate plante medicinale din lume şi se găseşte din abundenţă în zonele subcarpatice, dar şi în cele de câmpie. Această plantă, plină de ţepi, are tulpini groase, cu frunze verzui şi flori roşiatice, ajunge până la înălţimea de un metru. Ceea ce ne interesează cel mai mult este bogăţia de seminţe cu gust amărui, care au o acţiune benefică în tratarea mai multor boli. Seminţele conţin silimarină formată din flavonide, silibină, silidianină, aminoacizi, glicină, cisteină, leucină, tiramină, acid glutamic şi lipide, cu proprietăţi eupeptice, tonic amare şi hepatoprotectoare. Acestea acţionează favorabil în reconstrucţia celulei hepatice.
Pulberea proaspătă susţine ficatul
La mănăstiri există spaţii speciale pentru uscarea la umbră a plantelor, acasă însă le puteţi usca într-o încăpere în care nu există umezeală. Aşa se procedează şi cu frunzele de armurariu, care se pot folosi abia după uscarea completă a acestora. Dacă nu puteţi face acest lucru, puteţi cumpăra frunze şi seminţe din magazinele de produse naturiste.
Pentru obţinerea pulberii de armurariu, care ajută la regenerarea celulelor hepatice şi la oprirea evoluţiei tumorilor aflate în primele stadii ale bolii, aveţi nevoie de 100 g seminţe şi 100 g frunze. Acestea se amestecă şi se macină cu ajutorul râşniţei electrice. Pentru ca oxidarea principiilor active din armurariu să fie cât mai redusă, pulberea se pune imediat într-un borcan de sticlă, iar acesta se închide ermetic. Ideal ar fi ca toată cantitatea de pulbere să se consume în aproximativ cinci-şase zile - de patru ori pe zi se va lua câte o linguriţă cu pulbere, care se va ţine zece minute sub limbă, după care se va înghiţi cu o jumătate de pahar cu apă. Tratamentul se face pe parcursul a zece zile şi se poate repeta la intervale de 30 de zile.
Tinctura, eficientă şi pentru prostată
Pentru a obţine o cantitate de tinctură care să vă ajungă pentru o cură completă trebuie să măcinaţi, după acelaşi procedeu ca şi la pulberea de armurariu, seminţe şi frunze de plană uscată, dar cantităţile vor fi mai mici, respectiv 50 g din fiecare, astfel încât să obţineţi 100 g pulbere. Aceasta se pune într-un borcan, se toarnă peste ea alcool rafinat şi se amestecă bine, până la omogenizarea completă. Deasupra trebuie să rămână un strat de alcool de aproximativ 2 cm. Timp de două săptămâni se lasă la macerat într-un loc întunecat şi rece, după care se strecoară şi se pune în sticluţe mai mici.
Tinctura de armurariu este eficientă în tratarea cancerului hepatic şi în oprirea evoluţiei tumorale în cancerul de prostată. Tratamentul se urmează timp de trei luni, cu o lună pauză, apoi alte trei luni (fără a se depăşi nouă luni pe an). Se administrează câte o linguriţă de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Tinctura se poate păstra chiar şi doi ani, în funcţie de necesităţile fiecăruia.
Fiertura neutralizează substanţele toxice
Armurariul este şi un antitoxic foarte eficient, ajutând organismul în lupta cu cele mai puternice otrăvuri ingerate în mod involuntar, datorită flavonoidelor din compoziţia sa. Imediat după spălăturile gastrointestinale, care se fac în cazurile de otrăviri, se administrează un litru de infuzie de armurariu pe parcursul a trei-patru ore. Din ziua imediat următoare se consumă doi litri pe zi, timp de o săptămână. Fiertura are rolul de a neutraliza direct acţiunea substanţelor toxice, susţinând activitatea hepatică. În cazul intoxicaţiei cu metale grele sau cu medicamente care atacă în mod direct ficatul, această infuzie se administrează timp de zece zile. Se bea cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile.
Cataplasmele, bune la colici
În afecţiuni acute ale ficatului, pancreasului sau rinichilor se pot folosi şi cataplasme calde, care au un efect calmant. Acestea se obţin din două linguri cu pulbere fină, obţinută prin măcinarea a 50 g seminţe. Peste această pulbere se toarnă treptat apă călduţă, până la obţinerea unei paste omogene, care se aplică pe zonele dureroase, acoperindu-se cu un tifon steril. Cataplasmele se ţin pe locul bolnav minimum trei ore şi se pot aplica de două ori pe zi. Se recomandă în afecţiuni precum colica biliară, colica renală sau dureri pancreatice.
Pont! Infuzia de armurariu este eficientă şi în cazul intoxicaţiei cu alcool.