Main menu

header

     Rană superficială a mucoasei bucale, afta are forma unei ulceraţii dureroase, bine delimitate, de culoare albă (în majoritate), înconjurată de o membrană roşiatică. Deşi aftele mici se vindecă de la sine în decursul a zece zile, fără a lăsa cicatrice, puteţi scăpa de ele mai repede dacă vă folosiţi de proprietăţile terapeutice ale plantelor. Este de preferat să scăpaţi de afte în timp cât mai scurt, deoarece sunt foarte dureroase, mai ales în timpul mestecatului. 

    Motivele formării aftelor nu sunt foarte bine cunoscute, însă se ştiu câteva elemente ce favorizează apariţia acestora. Printre aceste cauze se numără factorii ereditari, anumite alimente (brânza cu mucegai, nucile, alunele, ciocolata, caisele, ananasul, căpşunile, zmeura, lămâia etc.), trauma fizică (muşcarea mucoasei bucale, aparatele dentare şi protezele, perierea agresivă a dinţilor) etc. Plantele cu efecte excelente în tratarea aftelor sunt: salvia, busuiocul, sulfina şi trandafirul.


Tamponări locale cu infuzie de salvie
     În rândurile următoare vă vom prezenta câteva tratamente extrem de eficiente în tratarea aftelor: - Pregătiţi o infuzie din frunze de salvie (două linguriţe), pe care le opăriţi în 100 ml apă; - Opăriţi două linguri cu frunze de busuioc în 100 ml apă;  - Aceleaşi cantităţi (două linguriţe în 100 ml apă) pot fi folosite pentru realizarea unei infuzii din sulfină.  Toate aceste infuzii trebuie utilizate pentru realizarea de gargară sau de tamponări locale pe zonele afectate de afte. 

    Un alt preparat utilizat tot pentru gargară poate fi realizat dacă opăriţi o mână de petale de trandafir în 200 ml de apă. De asemenea, petalele de trandafir pot fi folosite pentru realizarea unui macerat cu miere. Reţeta este simplă: fierbeţi la foc mic 100 g petale de trandafir în 400 ml apă, timp de zece minute. Strecuraţi şi apoi adăugaţi 650 ml miere peste acest lichid. Tamponaţi locul afectat. Preparatul poate fi folosit şi pentru micozele bucale ale sugarilor.

Elena Şerban