de Elena Şerban
Cancerul de esofag este o afecţiune care „loveşte” din ce în ce mai des şi se situează pe locul 6 în topul tumorilor. Afectează în aceeaşi măsură femeile şi bărbaţii, tinerii, dar şi adulţii. Potrivit News Medical, cercetătorii încearcă să afle acum dacă există o legătură între mâncarea pe care o consumăm şi apariţia sau tratarea acestei boli. Conform acestora, printre fructele sau legumele cu cel mai puternic efect în lupta contra cancerului de esofag se numără căpşunile.
Încetinesc dezvoltarea rănilor
Căpşunile au rolul de a încetini dezvoltarea rănilor precanceroase şi a displaziilor, după cum arată un studiu american efectuat pe 30 de persoane, timp de şase luni. Cercetarea a fost efectuată pe un grup de chinezi de cercetătorii de la Universitatea din Ohio, Statele Unite, şi a fost condus de Tomg Chen, profesor asistent la secţia de oncologie.
Echipa a recrutat mai multe persoane din China care sufereau de displazie moderată a esofagului, dintre care 36 au dus la bun sfârşit studiul. Pacienţii aveau în medie 55 de ani şi fiecare dintre ei a trebuit să consume 30 de grame de căpşuni, uscate şi congelate, amestecate într-un pahar cu apă, de două ori pe zi. Rezultatele au arătat că 29 dintre cei 36 de participanţi au prezentat o îmbunătăţire a leziunilor sau măcar s-a încetinit dezvoltarea acestora.
Nu se ştie care dintre substanţele conţinute de căpşuni sunt „vinovate” de aceste efecte benefice.
Puternic hidratante
Căpşunile conţin o gamă largă de nutrienţi, vitamina C fiind în top. Aceste fructe parfumate conţin, de asemenea, fitonutrienţi şi antioxidanţi, care luptă împotriva radicalilor liberi. Pe lângă vitamina C, căpşunile sunt şi o excelentă sursă de vitamina K şi mangan, precum şi acid folic, potasiu, riboflavină, vitamina B5, vitamina B6, cupru, magneziu şi acizi graşi Omega-3.
Un alt motiv pentru care e bine să mâncaţi cât mai multe căpşuni, mai ales acum, în sezonul lor, este acela că ele conţin foarte multă apă, fiind puternic hidratante.
Au efect împotriva reumatismului
Răcoritoare, diuretică şi laxativă, căpşuna are o puternică acţiune împotriva reumatismului, deoarece elimină acidul uric. În plus, reglează funcţiile hepatice şi drenează vezica biliară.
Puternic revitalizante, căpşunile sunt recomandate îndeosebi persoanelor demineralizate, datorită funcţiilor de fixare a mineralelor. În acest scop, se efectuează o cură cu căpşuni, care să dureze cel puţin cinci zile. După aceasta, organismul nu va resimţi oboseala şi va lupta mai uşor cu eczemele şi urticaria.
- Aceste fructe au potenţial puternic alergen (sunt interzise copiilor mai mici de 4 ani) şi nu sunt recomandate persoanelor care au intoleranţă la aspirină.
- Căpşunile pot fi consumate şi de persoanele care ţin la silueta lor, deoarece nu au multe calorii.
- Nu spălaţi căpşunile înainte de refrigerare, deoarece expunerea la umezeală şi la frig cauzează mucegaiul. De asemenea, păstraţi-le codiţa şi frunzele până la consumare.
Pont! Substanţele benefice din căpşunile uscate şi congelate sunt de zece ori mai concentrate decât în fructele proaspete.