de Anda Postolache
Cultivat încă din Antichitate pentru calităţile lui terapeutice, dar şi pentru că este un condiment apreciat, cimbrul este şi astăzi o plantă căutată de iubitorii de tratamente naturiste. Acest lucru se datorează faptului că are spectru larg de acţiune terapeutică, mai ales în plan digestiv, dar şi extern, ajutând la stoparea căderii părului.
Condiment pentru alimentele grele
În terapie, intern, cimbrul se foloseşte sub formă de infuzie şi decoct. Acesta din urmă se prepară din două linguriţe cu plantă care se fierb în 250 ml de apă, timp de cinci minute. Cimbrul se mai poate macera în alcool de 40 de grade. Infuzia se prepară din două-trei linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Se bea o cană pe zi, în câteva reprize.
Pentru a vă folosi de virtuţile de condiment ale cimbrului, se macină mărunt planta uscată şi se utilizează pentru a acompania în special mâncărurile greu digerabile, precum carnea.
Face poftă de mâncare
Cimbrul este o plantă astringentă, antiseptică, antifungică, expectorantă, antireumatică şi antinevralgică, proprietăţi din care rezultă indicaţiile sale diverse: în tratarea insuficienţei hepatice, în indigestii, diaree, balonări, lipsa poftei de mâncare, paraziţi intestinali, bronşite cronice, astm, migrene, oboseală, stări febrile şi nevralgii. Planta poate fi folosită şi extern, pentru tratarea bolilor reumatice, a gutei, a ulceraţiilor cutanate, a căderii părului şi a seboreei.
Stopează căderea părului
Împotriva căderii părului se foloseşte un decoct preparat din amestecul de cimbru, urzică-vie, lipan şi coajă de mesteacăn. Cu acest decoct se freacă bine pielea capului după baie, apoi se ţine înfăşurat un prosop timp de 15 minute. Urmează clătirea şi uscarea părului.