de Ana Trifan
În curând va înflori teiul şi puteţi să vă bucuraţi nu numai de mirosul său superb, ci şi de calităţile de redutabil medicament în cazul a numeroase probleme de sănătate.
Utilizat şi în Evul Mediu
Teiul creşte în zonele cu climă temperată din Europa, Asia şi nordul Americii, iar peste tot este unul dintre cele mai populare remedii naturiste, consumat atât sub formă de ceaiuri şi infuzii, cât şi capsule, tincturi ori uleiuri esenţiale. Florile şi frunzele lui au fost folosite ca remediu încă din Evul Mediu. Oamenii profitau de calităţile diaforeice ale teiului, adică beau ceai pentru a stimula transpiraţia. Planta mai era recomandată şi pentru a calma şi era considerată un tratament eficient în durerile de cap, indigestie şi diaree.
Potoleşte durerile
Florile de tei reprezintă un remediu delicios atunci când sunt consumate ca infuzie. Ele calmează stările de tensiune şi de anxietate, dar şi tensiunea musculară, combat insomnia şi îi relaxează pe copiii agitaţi. Pentru aceasta pot fi folosite şi pernuţe umplute cu flori uscate, care trebuie ţinute lângă cap, pe timpul somnului, sau se poate dormi pe ele.
Teiul este un remediu foarte bun şi în afecţiunile care includ dureri de cap, neplăceri legate de menstruaţie, colici şi crampe, dar şi pentru persoanele care suferă de afecţiuni ale ficatului sau au probleme cu stomacul.
În cazul sistemului cardiovascular, teiul are reputaţia de a ajuta la scăderea colesterolului asociat cu ateroscleroza. În plus, această plantă ajută corpul să elimine toxinele prin transpiraţie - o calitate de mare ajutor pentru sănătatea întregului corp, dar mai ales în răceli şi gripe.
Florile de tei sunt recomandate şi în indigestii asociate cu tensiunea psihică, fiind utilizate din timpuri străvechi pentru a calma şi a relaxa sistemul nervos. Uleiul volatil de tei este şi el recunoscut pentru efectele calmante asupra corpului.
Tratează febra
Se spune în popor că florile de tei adună în ele razele de soare şi că de aceea, atunci când ceaiul este băut, soarele se instalează în corp şi-l încălzeşte, calmându-l şi reducând febra. Calitatea diaforeică a ceaiului de tei a fost însă demonstrată de nenumărate studii.
Infuzia de tei potoleşte tusea convulsivă, datorită calităţilor calmante şi decongestionante, iar pentru copii sunt recomandate în acest caz băile calde în care s-a turnat ceai. Se pot face inhalaţii pe bază de tei, pentru a elibera sinusurile.
Înlătură pungile de sub ochi
Utilizaţi infuzia de tei pentru tratamentul tenului, adăugând lichidul în loţiunile şi cremele ce vor fi aplicate pe corp şi pe faţă. În apa de baie, ceaiul de tei ajută la regenerarea dermei. Planta este bună şi împotriva pungilor de sub ochi - aplicaţi pliculeţele folosite pentru ceai în zona de sub ochi şi menţineţi-le astfel 20 de minute.
- Cândva, florile de tei erau considerate atât de puternice, ca medicament, încât se credea că cei bolnavi de epilepsie e îndeajuns să stea sub copac pentru a se vindeca.
Important! Ceaiul de tei poate fi consumat pe perioade lungi, pentru că nu are efecte adverse. Singura excepţie este în cazul bărbaţilor, deoarece, consumat în cantităţi mari, diminuează capacităţile sexuale.