Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Despre cânepă (Cannabis sativa) se ştie, în general, că este o specie de plantă ale cărei frunze şi flori conţin o substanţă chimică cunoscută sub numele de THC (tetra-hydro-cannabinol), care provoacă celui care o fumează sau o ingerează o stare de euforie. Marijuana (cum este numit amestecul de frunze şi flori uscate ale plantei) este cel mai comun drog ilegal. Majoritatea oamenilor nu ştiu însă că planta de cânepă poate fi şi extrem de utilă în alimentaţie, fiind mai mult decât benefică pentru sănătate dacă este folosită corespunzător.

Singurul care conţine acid gamma-linolenic
Proprietăţile uleiului de cânepă sunt încă puţin cunoscute în România. În ţări precum Canada, Marea Britanie sau Germania, el este folosit constant în alimentaţia naturistă. În plus, este singurul ulei vegetal comestibil care conţine acid gamma-linolenic. Efectele acizilor graşi esenţiali asupra sănătăţii sunt multiple: antiinflamatoare, anticancerigene, scad colesterolul, tratează dermatitele, accelerează metabolismul şi ajută la arderea grăsimilor. Conţine cei doi acizi graşi polinesaturaţi esenţiali - acidul linoleic Omega 6 şi alpha-linoleic Omega 3 - într-un raport de 3:1, optim pentru organismul uman. De ce este atât de important acest raport? Dezechilibrul în alimentaţie dintre Omega 6 şi Omega 3 predispune la obezitate, oboseală, depresii, la boli cardiovasculare şi la îmbolnăvirea pielii. S-a observat că, în alimentaţia modernă, raportul dintre cei doi acizi graşi esenţiali ajunge până la 20:1, departe de nivelul optim.

Are capacităţi antitumorale
În plus, faţă de acizii graşi în raportul ideal, uleiul de cânepă conţine alte substanţe valoroase din punct de vedere terapeutic. Cannabinolul are efecte antiepileptice, antiinflamatorii şi antibacteriene. Beta-sitosterolul reduce colesterolul, este antiviral şi antifungic, iar tocoferolul, care este de asemenea prezent în uleiul de cânepă, are efecte antioxidante demonstrate. Majoritatea tocoferolilor folosiţi în suplimentele nutritive cu vitamina E sunt de tipul alpha-tocoferol. Uleiul de cânepă conţine şi gamma-tocoferol, care are efecte anticancerigene, în special în cazul tumorilor la colon. Terpenele, aflate de asemenea în compoziţia uleiului de cânepă, au efecte antiinflamatoare şi citoprotective.

Reduce tensiunea arterială
Probleme cardiovasculare: uleiul de cânepă joacă un rol important în menţinerea sănătăţii cardiovasculare. Faptul că uleiurile Omega 3 reduc trigliceridele şi niveul de colesterol a fost demonstrat în numeroase studii. Acizii graşi Omega 3 sunt, de asemenea, eficienţi în micşorarea tensiunii arteriale şi în diminuarea nivelului de fibriogen, un marker-cheie în ateroscleroză.

Menţine flexibilitatea membranelor celulare
Uleiul de cânepă furnizează acizii graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare, având totodată proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriene. Numeroase studii clinice arată că acizii graşi esenţiali pot da rezultate bune în tratarea multor afecţiuni alergice cronice şi inflamatorii, de tipul eczemelor şi psoriazisului.

Adjuvant pentru copii
Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină (care izolează celulele nervoase). La copii, Omega 3 şi Omega 6 sunt extrem de importanţi pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul hiperactivităţii, al altor probleme comportamentale.

Aduce un echilibru hormonal
Fiind singura sămânţă comestibilă care are acid gamma-linolenic, uleiul de cânepă este benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei, dacă este consumat pe termen lung. În plus, clorofila conţinută este bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului. Acizii graşi Omega 3 contribuie şi la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Uleiul de seminţe de cânepă oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice (de exemplu, artrita reumatoidă).

Pont! Uleiul de cânepă se poate folosi la salate şi la preparatele fără foc. Nu este recomandat la gătit şi la prăjit, deoarece oxidează.