de Ana Trifan
Mirtul este un tufiş cu frunze mereu verzi şi flori exotice albe, care creşte în zona ţărilor mediteraneene. Face fructe negricioase, iar frunzele sunt foarte aromate. A fost utilizat ca remediu naturist încă de pe vremea vechilor greci. Zeiţei Afrodita i se oferea mirt ars, sub formă de cenuşă. De altfel, în Grecia, planta este asociată şi astăzi cu ideea de dragoste şi frumuseţe, de aceea este nelipsită din buchetele mireselor.
Îndepărtează simptomele sinuzitei
În medicina naturistă, de la mirt se folosesc fructele şi frunzele, cunoscute pentru calităţile lor antibacteriene şi pentru acţiunea lor expectorantă. Încă din Antichitate, mirtul era utilizat în cosmetică sub numele de „apa îngerilor” - un fel de apă distilată produsă din florile de mirt. Dacă suferiţi de sinuzită, e bine să ştiţi că făcând inhalaţii cu infuzie din frunze de mirt sau cu apă în care aţi pus câteva picături de ulei esenţial de mirt vă va ajuta să calmaţi simptomele, în special durerile de cap.
Repară stomacul
Dacă sunteţi deranjaţi la stomac, puteţi consuma o infuzie din frunze de mirt, pentru a combate simptomele cauzate de inflamarea intestinului. Infuzia se prepară din una-două linguri cu frunze uscate şi mărunţite, la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, după care se strecoară şi se consumă. Se poate prepara şi în combinaţie cu ceaiul de muşeţel (se folosesc părţi egale din cele două plante). Pentru a observa efectul, consumaţi trei căni cu infuzie pe zi.
Combate răul de maşină
În frunzele şi în florile de mirt se găseşte un ulei benefic pentru sistemul nervos, ce are calităţi asemănătoare eucaliptului. De fapt, ambele fac parte, alături de cuişoare, din aceeaşi familie de plante. Uleiul esenţial de mirt se foloseşte pentru a combate răul de maşină, de mare, starea neplăcută cauzată de schimbarea de climă sau pentru a vă calma. Este de ajuns să puneţi câteva picături de ulei pe un şerveţel şi să inspiraţi. Aceste inhalaţii sunt benefice şi în cazuri de bronşite sau de astm, pentru că decongestionează şi curăţă căile respiratorii, datorită calităţilor antibacteriene ale uleiului.
Util în caz de furuncule
Uleiul esenţial de mirt poate fi folosit, după ce îl diluaţi, ca tonic pentru faţă, mai ales în cazul tenurilor grase şi al celor afectate de acnee. Este foarte bun şi în tratarea abceselor şi a furunculelor. În aceste cazuri, ungeţi zonele afectate cu ulei diluat de mirt.
De asemenea, îl puteţi folosi seara, pentru relaxare, după o zi agitată, turnând câteva picături în difuzorul pentru aromaterapie.
Calităţile antibacteriene recomandă uleiul de mirt şi pentru problemele legate de vezică sau pentru afecţiunile ginecologice. În aceste cazuri, faceţi băi de şezut cu infuzie preparată din 10 g de plantă la un litru de apă. Puteţi, de asemenea, să turnaţi ulei de mirt în apa de baie.
Lichiorul stimulează digestia
Mirtul se foloseşte şi în gastronomie. În Sardinia există un lichior tradiţional foarte apreciat pe baza acestei plante. Aşa că, dacă ajungeţi în această zonă a Italiei, cereţi un păhărel cu „mirto” înainte de masă. Nu numai că e plăcut la gust, dar e şi un stimulent al digestiei. În medicina naturistă este foarte apreciată şi mierea de mirt. Se găseşte mai greu la noi în ţară, dar dacă treceţi prin Italia sau prin Spania o puteţi achiziţiona mai uşor. Nu veţi regreta pentru că vă va fi de folos în caz de tuse şi pentru vindecarea unui gât inflamat.
Pont! În ţările mediteraneene, mirtul se foloseşte şi ca lemn pentru grătare, deoarece dă o aromă deosebită mâncărurilor preparate astfel.
De reţinut! În magazinele de produse naturiste din România, mirtul poate fi cumpărat sub formă de ceai, de ulei esenţial, de apă tonică pentru faţă sau de apă de gură.
Atenţie! Uleiul de mirt poate provoca somnolenţă, fiind util pentru cei care suferă de probleme ale somnului, dar e interzis persoanelor care au nevoie de concentrare.