de Cătălina Tăgârţă
Schinduful înfloreşte din luna mai până în iunie şi este cultivat pentru proprietăţile sale medicinale încă din Antichitate. Arabii îl foloseau ca remediu împotriva căderii părului, egiptenii pentru tratarea febrei, în India planta era cunoscută pentru proprietăţile sale tonice, iar chinezii l-au utilizat pe post de arbust scund decorativ.
Creşte performanţele sexuale cu până la 28%
Cercetătorii australieni de la Centrul de Medicină Moleculară din Brisbane au descoperit de curând efectul de afrodiziac pe care schinduful îl are asupra libidoului bărbaţilor. În urma studiului realizat timp de şase săptămâni pe 60 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 25 şi 52 de ani, oamenii de ştiinţă au concluzionat că planta-minune îmbunătăţeşte cu până la 28% performanţele sexuale ale persoanelor de sex masculin.
Schinduful poate fi consumat atât pe post de condiment, şi în acest caz se mănâncă seminţele, care conţin saponină, o substanţă ce stimulează producţia de hormoni masculini, inclusiv de testosteron, fie încolţit, ca o verdeaţă picantă, în salate.
Tratează anorexia şi previne osteoporoza
Schinduful se poate dovedi util şi în anorexie (amestecaţi două linguriţe cu pulbere de schinduf cu două linguriţe cu miere lichidă şi consumaţi-le cu două ore înainte de masa principală) şi menopauză (infuzia din această plantă, băută zilnic, e un imens ajutor pentru menţinerea sănătăţii femeilor de vârsta a treia, previne osteoporoza, preîntâmpină apariţia cancerului mamar şi ovarian prin reglarea activităţii endocrine).
De asemenea, se spune că schinduful poate trata sterilitatea, atât la femei, cât şi la bărbaţi, dacă timp de şase luni se iau câte şase linguri cu pulbere de plantă pe zi. În plus, jumătate de litru de infuzie de schinduf băută dimineaţa reduce balonarea, normalizează flora intestinală şi are efecte antiinflamatoare asupra intestinului.
Gravidele trebuie să-l ia cu moderaţie
Schinduful se numără printre cele mai bine tolerate plante medicinale. Şi totuşi, gravidele trebuie să fie atente, întrucât planta le poate declanşa contracţii uterine în cazul în care e utilizată în exces. În perioada alăptării însă, consumul de seminţe este extrem de benefic atât pentru mamă, cât şi pentru cel mic, deoarece le îmbunătăţeşte metabolismul şi apetitul. Astfel, tânăra mamă poate bea zilnic o cană cu lapte cald în care se pune o jumătate de lingură cu seminţe de schinduf şi mărar.
De asemenea, diabeticii pot lua condimentul sau planta sub diverse forme, dar numai sub supraveghere medicală competentă, pentru că aceasta scade nivelul glicemiei.
Consumat frecvent, schinduful întăreşte unghiile şi firul de păr, conturează silueta şi ţine la distanţă celulita. Atenţie însă! În exces, respectiv peste 100 g - care şi-aşa e o doză de 12 ori mai mare decât cea normală - duce la apariţia unor deranjamente gastrointestinale.
Pont! Femeile care consumă zilnic o linguriţă cu tinctură de mărar pusă într-o cană cu infuzie de schinduf au şanse să li se mărească sânii. Este necesară o cură de 21 de zile, reluată la două săptămâni.