de Elena Şerban
Perioada dificilă din punct de vedere financiar prin care trecem nu trebuie să fie singurul motiv pentru care ar trebui să se apeleze din ce în ce mai des la alternativele naturiste pentru tratarea diverselor afecţiuni. Acestea sunt şi sigure pentru sănătate, deoarece nu au efecte adverse. Vă prezentăm câteva dintre cele mai eficiente.
Roşiile elimină halena
Halena sau respiraţia neplăcută este un sindrom de care toată lumea încearcă să scape. Pentru că, înainte de orice, este o problemă socială. Nimănui nu-i place să dialogheze cu cineva a cărui respiraţie nu miroase chiar... ca un crin. În afară de clasica gumă de mestecat, există şi variante sănătoase. Printre acestea se numără roşiile şi iaurtul. Astfel, dacă veţi mânca în fiecare zi cel puţin două roşii veţi elimina halitoza. Acest lucru este posibil deoarece compuşii sulfurici produşi de bacteriile lipsite de oxigen şi care provoacă mirosul neplăcut sunt anulaţi de anumiţi compuşi conţinuţi de tomate. Iaurtul conţine o serie de bacterii active, excelente pentru tractul digestiv şi care inhibă dezvoltarea bacteriilor cauzatoare de izul neplăcut.
Sindromul premenstrual, calmat cu varză
În perioada de dinainte de menstruaţie, multe femei se plâng de dureri şi au o stare generală tensionată, aşa-numitul sindrom premenstrual. Se pare că una dintre cele mai rapide metode de a calma durerea sânilor este aceea de a amplasa în sutiene foi proaspete de varză. În cazul în care neplăcerile sunt localizate în zona abdominală, puneţi două-trei foi de varză acolo. Şi ceapa poate fi un excelent aliat al femeilor în zilele premergătoare menstruaţiei. Se mănâncă o jumătate de ceapă crudă pe zi, iar cromul conţinut va ameliora fluctuaţiile hormonilor, care cauzează stările neplăcute.
Gargara cu infuzie de cimbru, bună la răceală
Fie vară, fie iarnă, răceala poate lovi pe oricine. Deşi nu este periculoasă, aceasta poate fi neplăcută şi, de aceea, trebuie înlăturată de la primele simptome. Una dintre cele mai rapide metode de a scăpa de problemă este gargara cu ceai (în prealabil răcit) de cimbru. Procedura ajută la eliberarea unor substanţe active cu puternic efect antiseptic. Opăriţi o linguriţă cu cimbru uscat într-o cană cu apă şi nu îndulciţi ceaiul.
Pectina din mere versus diaree
Pentru a scăpa de diaree este indicat să mâncaţi mere fie în starea lor naturală, fie date prin răzătoare. După ce sunt rase, lăsaţi-le zece minute până capătă o nuanţă maronie, pentru a se forma pectina. Aceasta reduce inflamaţiile stomacului, iar cele două tipuri de acid din măr (fosforic şi galotanic) reglează aciditatea.
Tot contra diareii este indicat zahărul brun - beţi un pahar cu apă în care aţi dizolvat două cuburi sau două linguriţe cu acesta. Diareea cauzată de microorganisme va fi eliminată imediat, deoarece zahărul brun are efect dezinfectant.
Şofranul vindecă eczemele
Afecţiune cutanată alergică, acută sau cronică, eczema se caracterizează prin zone roşii supraînălţate de mici vezicule cu lichid, care cauzează mâncărimi puternice. Eczemele se tratează, în general, de medicul dermatolog. Însă, înainte de a face o vizită acestuia, aplicaţi pe zona afectată un amestec de ulei de cocos şi şofran (o lingură cu ulei şi o linguriţă cu şofran). Lăsaţi amestecul să acţioneze timp de cinci minute. Puteţi repeta această operaţiune de trei ori pe zi, având grijă ca înainte să curăţaţi bine pielea. Şofranul conţine o substanţă cu proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante, iar uleiul de cocos nu va permite bacteriilor să pătrundă în zonă.
Eczema mai poate fi vindecată rapid cu pliculeţe cu ceai folosite - acestea se pun călduţe pe zonele cu probleme. Taninul conţinut de ceai acţionează ca un astringent, reducând inflamaţiile.
Mătreaţa, îndepărtată cu esenţă de cocos
Micile particule de mătreaţă, ce se formează pe pielea capului, sunt deosebit de neplăcute. Spălatul cu săpun cu sulf este foarte eficient în acest caz, însă şi uleiul de cocos se dovedeşte foarte bun. Masaţi scalpul cu acest ulei, acoperiţi părul cu un plastic şi apoi cu un prosop. Spălaţi şi clătiţi din abundenţă a doua zi. Operaţiunea se repetă ori de câte ori este nevoie.
Pont! Castravetele conţine suficiente fibre care să accentueze efectul laxativ şi astfel scăpaţi de constipaţie. Tot ce trebuie să faceţi este să mâncaţi o jumătate de legumă crudă pe zi.