de Gabriela Niculescu
Uleiul de rapiţă, numit şi canola, este considerat a avea o mie de virtuţi. După multe manipulări genetice asupra plantei de-a lungul timpului, el a devenit, datorită agronomilor canadieni, un ulei-vedetă, până în momentul în care un altul va propune o combinaţie de acizi graşi superioară. Este chiar mai bun decât uleiul de măsline, afirmă unii specialişti. Cu foarte puţini acizi graşi saturaţi, el conţine un număr foarte mare de acizi graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi. De aceea, consumul său va duce la scăderea nivelului colesterolului rău şi la creşterea celui bun. Pe lângă proprietăţile nutritive, uleiul de rapiţă are şi efecte benefice în domeniul cosmetic.
Ideal în alimentaţie numai dacă este consumat rece
Uleiul de rapiţă poate fi recunoscut uşor după culoarea aurie, mirosul pronunţat şi gustul vegetal - aspru, dulceag, dar cu un punct uşor de amăreală, care evocă savoarea nucilor de Grenoble. Este preferabil să-l folosiţi rece, fără a-l găti, ca bază pentru sosuri de salate, combinându-se perfect cu gustul de lămâie, cu aroma cărnii de vită sau a celei de somon, cu legumele coapte, cu sparanghelul, cu pastele sau cu orezul fiert. Dacă doriţi neapărat, puteţi să-l şi încălziţi puţin, pentru a îmbogăţi gustul legumelor şi al peştelui, însă evitaţi să-l folosiţi la fripturi. Suportă greu căldura şi degajă un miros dezagreabil atunci când îşi atinge punctul de maximă suportabilitate.
Acest ulei este destul de rezistent la oxidare şi se păstrează chiar şi un an întreg în cămară, ferit de căldură şi de lumină. Sortimentul presat la rece este mai fragil decât cel presat la cald şi se oxidează mai uşor. Cum nu se întăreşte la rece, îl puteţi păstra şi în frigider.
Conţine numeroase substanţe minerale şi vitamine
Compoziţia seminţelor plantei conferă uleiului de rapiţă calităţi cicatrizante, dezinfectante, depurative, diuretice, emoliente, expectorante, dar şi vitaminizante şi nutritive, deoarece conţin proteine, hidraţi de carbon, substanţe minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu), celuloză, glucide, grăsimi, rezine, mucilagii, vitamine (A, B1, B2, niacin, C, betacaroten).
În plus, uleiul de rapiţă ajută la scăderea nivelului de colesterol şi a grăsimilor din sânge (diminuează trigliceridele cu până la 29%). Hipercolesterolemia afectează o mulţime de persoane şi poate creşte riscul apariţiei arterosclerozei sau a unor boli de inimă. Rezultatele sunt uimitoare şi apar la doar cinci luni de la începerea folosirii, conform unui studiu efectuat în Austria.
Panaceu dermatologic
Uleiul de rapiţă se poate folosi la ungerea arsurilor mai uşoare, având efect emolient. Local se poate aplica, puţin încălzit, pentru calmarea durerilor. De asemenea, se mai poate folosi cu succes pentru vindecarea abceselor, a furunculelor, a rănilor (sub formă de unguent) şi a ulcerului varicos (se vor aplica frunze proaspete de rapiţă şi felii de nap pe locurile afectate). Pe lângă ulei, pentru vindecarea problemelor dermatologice se mai poate folosi extern şi un ceai preparat din patru linguriţe cu rapiţă mărunţită şi 250 ml apă clocotită. Se lasă pentru zece minute acoperit, după care se strecoară.
Distruge paraziţii
Folosit intern, uleiul de rapiţă are calităţi excepţionale în tratarea bolilor tubului digestiv. Ajută la drenarea ficatului, vindecă pacienţii cu constipaţie cronică, distruge paraziţii intestinali şi este indicat în tratarea enteritelor. În cazul constipaţiei cronice, al ascitei sau al afecţiunilor ficatului se va administra o linguriţă cu ulei, iar pentru paraziţii intestinali, trei linguriţe.
Uleiul de rapiţă, extras din seminţele plantei, are o mulţime de întrebuinţări în medicina populară. Iată câteva dintre efectele benefice ale acestuia asupra organismului uman:
- conţine acid alpha-linoleic, un precursor al Omega 3, care ajută la reducerea hipertensiunii şi la scăderea nivelului de colesterol, prevenind formarea cheagurilor de sânge pe artere şi diminuând riscul apariţiei unor boli cardio-vasculare;
- consumat în mod regulat, uleiul de rapiţă are efect asupra vaselor de sânge, care nu se mai sparg atât de uşor;
- are un rol important în buna funcţionare a creierului, datorită acizilor graşi pe care îi conţine şi care intervin în prevenirea depresiilor, a unor crize de demenţă şi chiar a maladiei Alzheimer;
- conţinutul de acizi graşi de tip Omega 3 îl recomandă drept un tratament eficient al disfuncţiilor erectile. Efectul acestuia e comparabil cu cel al somonului sau al macroului;
- datorită conţinutului său, bogat în vitamina E, uleiul de rapiţă are proprietăţi antioxidante şi de celulară, aşa că poate fi adăugat în cada cu apă caldă (la o temperatură suportabilă pentru corp) seara, înaintea unei băi de relaxare de 15-20 de minute. După câteva reprize de răsfăţ de acest fel, veţi observa că pielea se tonifiază, iar corpul va fi plin de energie, ceea ce vă va ajuta să vă simţiţi excelent la orice vârstă. În acest sens s-a dovedit că uleiul de rapiţă calmează pielea la fel de eficient ca şi hidrocortizonul.
- Rapiţa poate trata cu succes şi unele afecţiuni respiratorii (tusea, bronşita), cardiace (angina pectorală), renale sau articulare (guta). Pentru tratament se va prepara un ceai din una-două linguri cu frunze proaspete, mărunţite şi 250 ml apă clocotită, din care se vor bea două căni pe zi.
De reţinut! Calităţile uleiului de rapiţă sunt distruse prin fierbere sau prăjire la temperaturi foarte mari.