Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Fructele de cătină albă au forma unor bobiţe mici, sferice, galbene sau portocalii. Sunt acide şi astringente înainte de coacere, după aceea pierzând mult din aciditate şi din tanin. Efectele diverselor cure cu aceste fructe sunt nenumărate, constatându-se ameliorări şi vindecări ale unor boli oculare, cardiovasculare, reumatism, ulcer gastric, conjunctivite acute, hipertensiune arterială, nevroze, dermatoze, stări inflamatorii şi multe alte afecţiuni.

Influenţează vederea
Aceste fructe conţin apă (71%-82%), zahăr reducător (fructoză şi glucoză), foarte puţină zaharoză (0,06%-0,94%), acizi (1,5%-4,1%), pectină (0,14%-0,50%), tanin (1,8%), celuloză (0,92%), proteine (1,2%), săruri minerale (sunt foarte bogate în fosfor şi calciu), carotinoide, ca betacarotina (provitamina A) şi xanthofila, precum şi flavone.
Cătina albă este, alături de măceş, specia pomicolă cu cel mai ridicat conţinut de vitamina C (405-860 mg/100 g în fructele galbene şi 452-1332 mg/100 g în cele portocalii).
Fructele sunt bogate şi în vitamine din complexul B (B1, B2, B6, acid folic, inozitol, vitamina PP), vitaminele E, F, K şi P, fiind considerate veritabile „polivitamine naturale”.
Prin conţinutul ridicat al fructelor de cătină albă în provitamina A este influenţată favorabil vederea. Ele sunt un tonifiant general, cu efect benefic în avitaminoze şi anemii (convalescenţă). Fiind sărace în zaharoză şi bogate în vitamină E, sunt indicate în diabetul zaharat.

Indicată în anemie
Decoctul din fructe de cătină albă 5%, îndulcit cu miere, dă rezultate bune în tratarea diareii, a aterosclerozei, artritei şi trombangeitei obliterante, precum şi a anemiei. Se beau două căni pe zi.
Infuzia din fructe de cătină albă se foloseşte în cazuri de anemie, diaree, hepatită epidermică, hepatită cronică, ciroză hepatică şi urticarie. Se prepară din două linguri cu fructe zdrobite la 0,5 litri apă clocotită şi se lasă vasul acoperit timp de 30 de minute. Se bea fracţionat, în cursul unei zile, ţinându-se o cură îndelungată. Dă rezultate bune şi contra alcoolismului.
În urma administrării extractelor de cătină albă s-au constatat ameliorări şi vindecări ale unor boli oculare, cardiovasculare, reumatism, ulcer gastric, hipertensiune arterială, nevroze, dermatoze, stări inflamatorii şi multe alte afecţiuni.

Uleiul vindecă arsurile
O băutură răcoritoare din cătină albă, cu gust plăcut, se obţine din 750 g de fructe, care se fierb în 6 l apă şi 1 kg zahăr. După răcire, se toarnă în sticle şi se păstrează la loc răcoros. Uleiul de cătină albă este bogat în vitamina E, care este un antioxidant natural al lipidelor şi inhibă formarea peroxizilor, a acizilor graşi, care sunt implicaţi în apariţia cancerului. Acest ulei conţine peste 200 mg vitamina E la 100 g. El se foloseşte pentru tratarea unor boli dermatologice şi arsuri. Are, totodată, proprietatea de a proteja pielea şi mucoasele contra radiaţiilor.

Pont! Ceaiul din fructe uscate ameliorează starea de oboseală intelectuală, fiind un remediu al insomniei.

Important! Cercetări recente arată că extractul de coajă de cătină albă anihilează dezvoltarea unor tumori.