de Elena Şerban
Mai bogate în antioxidanţi decât afinele, mai pline de Omega 3 decât somonul şi cu un conţinut de fibre, proteine şi calciu mai mare decât al seminţelor de in. Nu este vorba despre un aliment de pe altă planetă, ci despre nişte seminţe minuscule, ce se găsesc şi pe piaţa din România - seminţele de Salvia hispanica, cunoscute mai ales sub numele chia.
Contribuie la creşterea masei musculare
Seminţele de chia sunt folosite încă din vremuri străvechi de populaţiile sud-americane. Mexicanii şi aztecii erau printre cei mai mari utilizatori de astfel de seminţe. Se spune chiar că înalta societate aztecă primea aceste seminţe ca tribut, în loc de aur sau de alte produse.
În afară de Omega 3, seminţele mai conţin 34% uleiuri (în majoritate acid alfa-linolenic/ALA), 25% fibre dietetice, 20% proteine şi restul antioxidanţi.
Spre deosebire de alte minuni ale naturii, care trebuie combinate cu diverse substanţe pentru a-şi spori beneficiile, chiar se pot consuma crude. Trebuie puse în puţină apă (proporţia indicată este de o lingură cu seminţe la nouă linguri cu apă) şi lăsate zece minute. Se va forma un fel de terci, ce se mănâncă simplu, cu linguriţa.
Consumul frecvent al acestor seminţe încetineşte transformarea carbohidraţilor în zahăr, ajută la creşterea masei musculare, facilitând, de asemenea, absorbţia calciului.
Păstrează sănătatea colonului
Iată şi alte avantaje ale consumului de seminţe de Salvia hispanica: sunt deosebit de nutritive (fapt ce duce la scăderea considerabilă a poftei de mâncare), duc spre zero pofta de dulciuri şi sunt uşor digerabile.
Datorită cantităţii mari de fibre, aceste seminţe accelerează tranzitul intestinal, lucru foarte bun pentru păstrarea sănătăţii colonului.
De asemenea, sunt mult mai ieftine decât somonul de Atlantic, arhicunoscut pentru cantitatea mare de acizi graşi Omega 3. Aceştia scad colesterolul rău în exces, fapt ce are drept consecinţă prevenirea aterosclerozei şi a bolilor ischemice cardiace.
Pont! Dacă nu vă place să mâncaţi aceste seminţe simple - deşi nu au un puternic gust propriu, ci împrumută aroma alimentelor alături de care sunt consumate - le puteţi adăuga în cereale, iaurturi, sucuri de legume sau fructe, salate, supe ori sosuri (trebuie doar să păstraţi proporţia de 1:9).
De reţinut! Aceste seminţe sunt foarte asemănătoare ca aspect cu seminţele de mac, fiind însă de două culori: albe şi negre. Se pot comercializa şi sub formă de făină.