de Liliana Simidon
Modul în care ne hrănim este foarte important pentru prevenirea căderilor de calciu. Unui adult îi trebuie un aport din acest mineral de aproximativ 800 mg pe zi, iar o dată cu înaintarea în vârstă, în special în cazul femeilor aflate în perioada de postmenopauză, nevoia de calciu creşte la 1.500 mg pe zi. În acest sens, produsele din natură pot fi de un real folos.
Urmaţi un program de mişcare în fiecare zi
Momentul ideal pentru a începe protejarea corpului de lipsa de calciu este în jurul vârstei de 30 de ani. La acest prag, o persoană dispune de posibilitatea de a asimila bine mari cantităţi de calciu, care ajută la întărirea oaselor.
Mijlocul cel mai bun de a întări oasele este prin sport - o activitate fizică nu foarte intensă, dar regulată. Acesta stimulează producţia de estrogeni, care ajută la absorbţia mineralului, iar astfel oasele se întăresc. Aşadar, este bine să începeţi să practicaţi mersul pe bicicletă, dansul şi urcatul scărilor.
În cazul în care aveţi deja osteoporoză, nu faceţi exerciţii care pot să crească riscul de fractură (de exemplu, sărituri cu coarda, jogging, gimnastică aerobică sau genuflexiuni).
Hameiul din berea fără alcool este benefic
Feriţi-vă de excesul de alcool şi renunţaţi la cafea şi ţigări, acestea fiind extrem de nocive, în special în asociere. Berea fără alcool este bună, deoarece este bogată în hamei, ce conţine importante catităţi de estrogeni vegetali, fiind binevenită pentru aportul de calciu.
Alimentaţia este un factor esenţial în absorbţia acestui mineral. Astfel, este important să consumaţi lapte, brânză şi iaurt, căci acestea pot întări oasele. Mâncaţi produse vegetale bogate în calciu, cum ar fi cereale integrale, seminţe de susan şi de floarea-soarelui, dar şi legume şi fructe de culoare verde închis.
Consumul de smochine uscate, migdale, alge de mare, somon şi sardele poate, de asemenea, ajuta foarte mult.
Beţi infuzie din coada-calului
Coada-calului este o plantă bogată în siliciu, care ajută la fixarea calciului în organism, fără să se ajungă la depuneri anormale pe oase (ciocuri, monturi). Ceaiul obţinut din aceasta are proprietăţi remineralizante şi cicatrizante, contribuind totodată la eliminarea toxinelor din organism.
Alte leacuri ce previn căderile de calciu sunt: cura cu argilă, cura cu prune şi caise uscate, cura cu lucernă (aceasta nu trebuie urmată însă de persoanele care suferă de tulburări de coagulare a sângelui) şi cura cu ouă de prepeliţă.
Recomandări
CIUPERCA AGARICUS BLAZEI MURILL - datorită conţinutului bogat în vitamina D, obţinută prin uscarea la soare a acestei ciuperci, contribuie la absorbţia calciului şi stimulează producţia osoasă. Administrare: un plic de două ori pe zi.
OSTEO REPAIR - este binevenit în carenţele de calciu, în rahitism, în fragilitate osoasă, în osteopenie şi în osteomalacie. De asemenea, grăbeşte vindecarea fracturilor. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
LAKSHADI GUGGUL - ajută la regenerarea oaselor, fiind util în fracturi, luxaţii, osteoartrite şi osteoporoză. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
Sfat! Expuneţi-vă la soare cu moderaţie totuşi, căci acesta este necesar pentru formarea vitaminei D, ce contribuie la asimilarea şi absorbţia calciului!