de Liliana Simidon
Escara apare în mod curent la persoanele imobilizate la pat, care se află în imposibilitatea de a-şi schimba frecvent poziţia şi astfel sunt supuse continuu unor presiuni în diverse zone ale corpului. În acest caz apar ulceraţii, leziuni şi inflamaţii. Din fericire, simptomele neplăcute pot fi înlăturate cu ajutorul tratamentelor naturiste.
Poate pune viaţa în pericol
Atunci când este depistată din timp şi tratată corespunzător, escara se poate vindeca rapid, însă, dacă este neglijată, se agravează, încât poate pune viaţa pacientului în pericol. Există patru stadii ale acestei boli: în primul stadiu, zona de piele rămâne intactă, însă poate prezenta o nuanţă mai închisă, local se modifică temperatura şi apare o sensibilitate sau durere, dar nu foarte intensă. Stadiul al doilea se caracterizează prin ulceraţii sau răni deschise, pielea fiind vizibil afectată. În stadiul al treilea, rana avansează şi mai mult în profunzime, expunând ţesutul adipos. Ultimul stadiu, cel sever, presupune existenţa ţesutului necrozat la nivelul rănii şi expunerea muşchilor sau a oaselor.
Zonele osoase sunt cele mai afectate
Printre cauzele care provoacă escarele se numără fricţiunea corpului cu lenjeria, care este uneori mai dură, sau presiunea ridicată la nivelul pielii în zonele unde aceasta este prinsă între un os şi o suprafaţă tare (scaun cu rotile ori cadru al patului). Această zonă este afectată din cauza faptului că circulaţia sângelui este redusă semnificativ, iar aportul de oxigen şi de substanţe nutritive este mult diminuat, conducând astfel la necrozarea celulelor afectate. Pentru a preveni apariţia escarelor este necesar să se ia anumite măsuri, cum sunt: schimbarea frecventă a poziţiei bolnavului, efectuarea de masaje locale, schimbarea imediată a lenjeriei umezite, utilizarea unei saltele compusă din mai multe segmente care se umflă şi se dezumflă alternativ, protejarea suplimentară cu perne a zonelor osoase ale corpului şi adoptarea unei diete specifice.
Faceţi spălături cu infuzii din pulbere de plante
Trebuie consumate multe alimente care conţin în mod natural vitamina C şi zinc, deoarece acestea au un rol important în tratarea rănilor. Proteinele obţinute din surse vegetale (soia, linte, năut, ciuperci, mazăre, oleaginoase) sau animale (lapte, unt clarifiat) ajută la fortifierea musculaturii şi menţin un tonus mai bun al pielii. Se va urmări în permanenţă nivelul hidratării pielii fie printr-un consum adecvat de apă, fie prin masajul realizat cu un ulei presat la rece.
Dacă prevenţia nu a fost suficientă şi rana a apărut deja, aceasta trebuie tratată încă de la primele semne, pentru a nu da naştere infecţiilor. Astfel, se va spăla zona cu soluţie salină sau cu un decoct călduţ de plante dezinfectante şi cicatrizante (pelin, rostopască). Apoi se vor face spălături cu ceaiuri din pulbere de plante, care să ajute la regenerarea mai rapidă a ţesutului afectat (gălbenele, tătăneasă, nalbă mare).
În plus, se vor administra intern plante care îmbunătăţesc circulaţia sangvină - păducel, Ginkgo Biloba - pentru ca sângele să poată transporta oxigen şi nutrienţi în zonele cu probleme.
Recomandări
Derma Treat: grăbeşte vindecarea rănilor şi poate fi folosit cu succes în cazul escarelor, deoarece poate regenera pielea lezată. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
Bhrajaka: este un ulei ce poate fi folosit în toate afecţiunile pielii: infecţii, iritaţii, inflamaţii, escare şi dermatoze. Se aplică prin masaj uşor pe zonele care sunt în suferinţă.
Gălbenele şi propolis: este un unguent util în probleme dermatologice şi poate fi folosit în cazul arsurilor, iritaţiilor, rănilor, escarelor şi ulcerelor varicoase, având puternic efect antiinflamator, cicatrizant şi antiseptic. Mod de folosire: se unge locul afectat.