de Ana Trifan
Cei care suferă de anxietate şi atacuri de panică pot apela nu doar la medicamente din farmacii, ci şi la plante medicinale care şi-au dovedit efecte benefice de-a lungul anilor în tratarea acestor probleme.
Roiniţa potoleşte palpitaţiile
Roiniţa este şi ea de ajutor în prevenirea şi tratarea atacurilor de panică. Are un efect sedativ mediu şi e foarte bună pentru calmarea palpitaţiilor în cazurile de atacuri de panică, anxietate, nervozitate, depresie sau iritabilitate. Beţi câte trei-patru căni de infuzie de roiniţă pe zi (o linguriţă cu plantă la 250 ml de apă).
Valeriana calmează
Rădăcina de valeriană, luată în cantităţi mari, combate insomnia, dar când e luată în doze mici are un efect calmant asupra celor care suferă de probleme nervoase ori emoţionale sau sunt foarte sensibili.
Valeriana poate fi utilizată şi pentru calmarea unui creier care „galopează”, aşa cum se întâmplă în cazul atacurilor de panică. Tratamentul constă în administrarea unei jumătăţi de linguriţă cu pulbere de valeriană de patru ori pe zi, timp de trei săptămâni, cu pauză de o săptămână.
Floarea pasiunii versus anxietate
Floarea pasiunii este şi ea cunoscută pentru capacitatea de a combate anxietatea din timpul zilei, având un efect tranchilizant asupra sistemului nervos. Anxietatea este deci redusă pe măsură ce nervii sunt calmaţi. Planta este indicată şi în cazuri de emoţii puternice, senzaţii neîntemeiate de nesiguranţă, coşmaruri nocturne, insomnie sau agitaţie.
Doza indicată este de trei căni de infuzie din această plantă zilnic. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă.