de Anda Postolache
Creţişoara (Alchemilla vulgaris) este recunoscută mai ales ca plantă de leac pentru femei, în limba germană numindu-se chiar „planta femeilor” sau „ajutorul femeilor”. Renumele i se trage de la faptul că, într-adevăr, vindecă multe dintre bolile aparatului genital feminin.
Ajută în efectele secundare ale menopauzei
Creţişoara ajută în tulburări menstruale, leucoree (scurgeri), afecţiuni ale organelor pelviene şi în efectele secundare ale menopauzei, dar este benefică şi la pubertate, împreună cu renumita coada-şoricelului. Pentru cazurile tinerelor fete, cărora nu le vine ciclul menstrual deşi medicii le-au prescris medicamentele potrivite, creţişoara, împreună cu coada-şoricelului (în părţi egale) vor fi cele care vor îndepărta problema. În acest caz este nevoie de o infuzie din o linguriţă cu amestec la o cană de 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, se strecoară şi se beau trei căni pe zi până la rezolvarea situaţiei.
Îndepărtează riscul de avort spontan
Creţişoara este de neînlocuit în cazul leziunilor postnatale, în relaxarea organelor pelviene ale femeilor care au avut naşteri grele sau în predispoziţia spre avorturi (pentru fixarea sarcinii) şi fortificarea fibrelor uterine. Se recomandă ca, începând cu luna a treia, astfel de femei să bea ceai de creţişoară. Ajută împreună cu traista-ciobanului chiar în histeroptoză (prolaps uterin) şi hernii inghinale. În aceste cazuri se consumă în timpul zilei, în înghiţituri mici, patru ceşti cu ceai de creţişoară. În plus, se face masaj local cu tinctură de traista-ciobanului şi se fac băi de şezut cu coada-şoricelului (100 g pentru o baie).
De reţinut! Pentru baia cu creţişoară se iau 200 g de plantă uscată sau câteva mâini cu plantă proaspătă, se lasă în apă rece, într-o găleată, peste noapte, se încălzeşte totul a doua zi, se strecoară şi se toarnă lichidul în apa din cadă.