de Anda Postolache
Conduraşul (Tropaeolum majus) este o plantă medicinală, dar şi decorativă, cunoscută în popor sub mai multe nume: călţunaşi, guriţa-cucului, nemţoaice, sultănele, tetine, atingic, capuţină sau condurul doamnei. Este benefică organismului, deoarece are un spectru larg de acţiune.
Salata este diuretică
În America de Sud, de unde este originar conduraşul, dar şi în Franţa se foloseşte în salată (florile şi frunzele), în combinaţie cu lăptuci, leurdă şi păpădie. Acest fel de mâncare este mineralizant, vitaminizant şi diuretic.
Acţiunea terapeutică a acestei plante este dată de conţinutul bogat în tropeolinozidă, glucoside, enzime şi vitamina C. Se foloseşte în astm, în combaterea scorbutului, a enfizemului, a bronşitelor cronice, a pneumoniilor, a diferitelor infecţii şi în tuberculoză. De asemenea, e considerată a fi un bun diuretic şi expectorant. Este utilizată ca antibiotic vegetal, cu efecte împotriva microorganismelor de tip stafilococ, proteus, streptococ şi salmonela.
Folositor în toate tipurile de infecţii
Conduraşul este util în infecţii renale, dar şi în constipaţie, când se foloseşte sub formă de infuzie din flori sau din frunze. De asemenea, ajută în caz de tuse seacă, producând expectoraţie. În aceste cazuri se beau trei căni pe zi cu fiertură. Pentru expectoraţie se mai poate lua suc proaspăt de plantă - se administrează 30 g (două linguri) pe zi, în mod fracţionat.
Tinctura este diuretică, antiscorbutică şi expectorantă, doza indicată fiind de două-trei linguriţe pe zi.
Stimulează creşterea părului
Pentru a stimula creşterea părului se fac frecţii în fiecare seară cu macerat de conduraş. Iată procedura: se face un amestec din 100 g frunze şi seminţe de călţunaşi, 100 g frunze proaspete de urzică şi 100 g frunze de cimişir. Se pun într-o jumătate de litru de alcool concentrat şi se lasă timp de 10-15 zile, agitându-se recipientul de trei-patru ori pe zi. Se strecoară şi se fac frecţii la rădăcina firelor de păr.
Atenţie! În timpul sarcinii nu se administrează tratamente pe bază de conduraş.