de Liliana Simidon
Urticaria este o condiţie a pielii ce apare ca reacţie alergică la consumul anumitor alimente sau medicamente. Se manifestă printr-o înroşire a pielii, de formă circulară, uşor ieşită în relief. Mărimea acesteia poate varia de la câţiva milimetri la câţiva centimetri. În cazurile grave se poate extinde atât de mult, încât poate acoperi suprafeţe mari, de zeci de centimetri. Din fericire, amestecurile de plante remediază rapid situaţia.
Grăbiţi digestia
Procesul de formare a urticariei este următorul: capilarele se dilată şi permit fluidelor să pătrundă în ţesuturi, manifestându-se astfel ieşirea în relief. Pielea îşi revine la normal atunci când fluidele sunt resorbite în organism.
Cea mai importantă măsură este aceea de a preveni declanşarea urticariei. Astfel, evitaţi să consumaţi alimente nesănătoase, precum şi alimente pe care ştiţi că nu le puteţi digera corespunzător. Dacă însă aţi consumat un asemenea produs fără să vă daţi seama de consecinţe, luaţi rapid un amestec de plante digestive, care să vă ajute să digeraţi mai bine alimentul respectiv.
Puneţi cataplasme cu echinacea
Odată declanşată urticaria, primul pas este aplicarea unui remediu răcoritor pe zona afectată. Astfel, dispar disconfortul şi tendinţa către scărpinare. În acest sens, puteţi aplica gel de aloe, care reduce inflamaţia şi pruritul (mâncărimea), creează un strat protector şi răcoreşte. Este indicat să fie aplicat atât extern, dar şi consumat intern, deoarece are un puternic efect purificator al sângelui, prevenind astfel acumularea de toxine ce pot declanşa urticaria. Turmericul, aplicat extern, regenerează pielea, iar intern ajută la detoxificarea ficatului şi la îmbunătăţirea digestiei. Cataplasmele cu echinacea reduc sensibilitatea la alergeni şi la înţepături de insecte, iar dacă echinacea este administrată intern stimulează drenajul limfatic şi echilibrează reacţia exagerată a sistemului imunitar.
Ghimbirul crud, tăiat feliuţe subţiri şi aplicat pe zona cu probleme, îmbunătăţeşte circulaţia, ajutând astfel la diminuarea inflamaţiei şi la drenarea lichidului înapoi către ţesuturile profunde.
Lemnul-dulce este puternic emolient şi antiinflamator.
Compresele cu lapte dulce sunt, de asemenea, utile. Nu folosiţi lapte rece, ci numai de la temperatura camerei!
Unguentul de gălbenele, în care aţi adăugat 1-2 picături de ulei de mentă, are un efect foarte răcoritor, eliminând rapid disconfortul pielii. Totuşi, nu aplicaţi ulei de mentă direct pe piele, deoarece, deşi conferă o senzaţie plăcută la început, după câteva minute vă veţi confrunta cu usturimi!
Luaţi vitamina C
În cazul în care aveţi urticarie este foarte important să nu vă scărpinaţi, deoarece inflamaţia se va amplifica, formându-se leziuni ce prezintă risc de infecţie şi care sunt apoi greu de vindecat.
Vitamina C administrată în doze mai mari are efect antihistaminic. Este recomandat însă să consumaţi vitamina C numai din surse naturale, cum ar fi: citrice, pătrunjel, măceşe şi cătină.
Recomandări
DERMA TREAT: are efect detoxificant al sângelui, eliminând pruritul, acneea şi punctele negre. De asemenea, ajută la regenerarea pielii. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
CURĂŢAREA SÂNGELUI: purifică sângele prin eliminarea toxinelor pe cale renală, prin diureză, dar şi pe cale tegumentară, prin sudoraţie. Administrare: două-trei căni pe zi.
TAKZEMA: contribuie la vindecarea leziunilor, modulează răspunsul imun şi cel inflamator şi împiedică apariţia infecţiilor secundare. Administrare: se aplică pe zona afectată de trei-patru ori pe zi.
Sfat! Pentru a nu vă scărpina în somn puneţi-vă mănuşi subţiri sau, dacă nu aveţi la îndemână, folosiţi în locul acestora o pereche de şosete.