de Dana Purgaru
Unul dintre deliciile mediteraneene îl reprezintă fructele de kumquat, un copac des întâlnit în China, Japonia, unele zone din America, Italia şi, mai aproape de noi, în Grecia, unde, pe unele insule, aceşti pomi cresc pe marginea drumurilor precum corcoduşii şi fiecare produce anual circa o sută de fructe. Kumquats sunt o sursă bogată de fibre, minerale, vitamine şi antioxidanţi, contribuind la sănătatea noastră.
Ajută la absorbţia fierului în corp
Fructele kumquats sunt mici, portocalii şi ovale, dulci-acrişoare, foarte aromate şi suculente, iar coaja dulce şi poate fi consumată împreună cu fructul, mai ales pentru că are uleiuri esenţiale, antioxidanţi şi fibre. Deşi seamănă cu citricele, sunt incluse în familia Rutaceae din genul Fortunella, care include mai multe specii asiatice.
Kumquats sunt bogate în vitamina C, un puternic antioxidant natural ce sintetizează colagenul şi vindecă rănile, ajută la prevenirea bolilor neurodegenerative, artrită şi diabet, eliminând radicalii oxidanţi din organism. Totodată, vitamina C ajută şi la absorbţia fierului în organism.
Surse importante de vitamina B
În plus, kumquats conţin o mare cantitate de vitamine din complexul B, cum ar fi tiamina, riboflavina sau niacina. Vitaminele B contribuie la susţinerea metabolismului, la menţinerea pielii sănătoase şi a tonusului muscular, la întărirea funcţionării sistemului imunitar şi a sistemului nervos şi participă la dezvoltarea şi diviziunea celulară. De asemenea, ajută la combaterea simptomelor şi cauzelor stresului, depresiei şi bolilor cardiovasculare.
În plus, kumquats au vitamina A, calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, cupru, mangan, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 şi zaharuri naturale. 100 de grame de fructe au 71 de calorii şi 1% grăsimi, 2% proteine, 4% fibre, 7% carbohidraţi şi 0% colesterol. Aşadar, sunt foarte bune şi pentru persoanele care urmează cure de slăbire.
Un deliciu culinar
Din fructele de kumquat se prepară lichior - un deliciu tradiţional pe Insula Corfu din Grecia - gem, dulceaţă, sosuri, îngheţată, sucuri, dar pot fi şi un ingredient minunat în prăjituri şi salate. Sunt utilizate ca şi garnitură la preparate din pui, miel sau fructe de mare.
Pont! Când alegeţi aceste fructe, ele trebuie să fie tari, netede, de un portocaliu strălucitor. Pot fi ţinute chiar şi trei săptămâni în frigider.