de Elena Şerban
Plantele medicinale sunt folosite de mii de ani pentru efectele lor benefice asupra sănătăţii. Fie că vindecă anumite afecţiuni, fie că sporesc starea de bine a organismului, leacurile naturiste sunt preferate uneori medicamentelor. Există însă anumite contraindicaţii şi în cazul acestora. Pentru a afla care sunt efectele adverse, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a analizat sunătoarea, ginsengul asiatic, usturoiul şi Ginkgo Biloba.
Ginkgo Biloba fluidizează sângele
Usturoiul scade tensiunea arterială, ajută la buna funcţionare a sistemului cardiovascular, are un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi oferă protecţie faţă de agenţii cancerigeni, însă consumat în cantităţi mari poate fi nociv, deoarece subţiază sângele. Acest efect este bun până la un anumit nivel, însă dacă acesta este depăşit, riscaţi să suferiţi hemoragii puternice în cazul unor răni sau intervenţii chirurgicale.
Deşi este frecvent utilizată în diverse afecţiuni, Ginkgo Biloba are şi ea proprietatea de fluidizare sangvină. Astfel, ea nu trebuie combinată cu alte pastile.
Ginsengul scade nivelul de glucoză
Multă lume ia ginseng pentru a-şi spori imunitatea. Însă, verificaţi-vă în prealabil sănătatea, pentru că acesta este contraindicat în caz de diabet. Fenomenul este explicat prin faptul că tratamentul cu ginseng scade brusc nivelul de zahăr din sânge.
Echinacea, interzisă astmaticilor
Deşi tratează sau grăbeşte vindecarea răcelilor, echinacea este nerecomandată bolnavilor de astm, deoarece poate cauza crize de respiraţie sau chiar şoc anafilactic. Prin urmare, dacă ştiţi sau suspectaţi că sunteţi bolnavi de această boală, planta este interzisă.
Sunătoarea suprimă efectul contraceptivelor
Beţi ceai de sunătoare? Riscaţi să rămâneţi însărcinate dacă folosiţi ca metodă de contracepţie pilulele. Acest lucru se întâmplă deoarece planta conţine anumite substanţe chimice ce diminuează efectul acestor pastile.
Sfat! Înainte de orice tratament cu plante medicinale, specialiştii recomandă să consultaţi medicul de familie. Acesta vă poate sfătui dacă e cazul sau nu să beţi ceaiuri sau alte preparate din plante medicinale, în funcţie de tratamentele pe care le urmaţi, deoarece majoritatea prospectelor medicamentelor nu precizează riscurile la care v-aţi putea supune dacă vă veţi trata cu produse naturiste.