- Remedii „moştenite” din străbuni de care trebuie să ne ferim
Tratarea arsurilor cu cartof, ulei sau ou, spălarea ochilor cu diverse ceaiuri sunt doar câteva „leacuri” din bătrâni pe care mulţi dintre noi le-au folosit măcar o dată în viaţă. Însă, medicii ne avertizează că aceste remedii pot face mai mult rău decât bine, provocând chiar infecţii, care să întârzie vindecarea. Iată câteva dintre cele mai frecvente remedii naturiste pe care trebuie să le evităm!
Arsurile se calmează doar cu apă rece
Specialiştii în chirurgie plastică ne sfătuiesc să tratăm acasă arsurile numai cu apă rece. Nu se folosesc cuburi de gheaţă sau apă de la congelator, pentru că pielea suferă un şoc termic în aceste cazuri. Un jet de apă rece este destul de eficient pentru ameliorarea senzaţiei de arsură, pentru că apa pătrunde în piele şi o neutralizează. După ce rana a fost curăţată cu apă rece, trebuie acoperită cu un pansament steril. Rănile produse de arsuri chimice trebuie curăţate minimum o oră sub jet de apă rece, pentru îndepărtarea substanţei, înainte de a merge la cel mai apropiat spital. Singurele arsuri ce pot fi tratate cu sprayuri speciale, de la farmacie, sunt cele superficiale. Dacă peste o arsură se pun ulei, ou sau alte astfel de leacuri, rana se poate suprainfecta.
Ceaiurile rănesc corneea
Ochii se curăţă cel mai bine cu apă fiartă şi răcită, iar în cazul afecţiunilor de tipul conjunctivitei, numai tratamentul dat de oftalmolog este cea mai bună soluţie. Curăţarea ochilor cu diverse ceaiuri poate duce la infecţie. Chiar dacă sunt fierte, ceaiurile conţin impurităţi, iar în momentul în care intră în contact cu ochii, ele irită corneea şi conjunctiva, producând un fel de arsură corneană.
Timpanul este afectat de uleiul încins
Atunci când este vorba despre dureri de urechi, cele mai uzuale remedii sunt uleiul încins şi usturoiul. Medicii orelişti ne avertizează că, folosind aceste metode, putem să ne punem în pericol sănătatea. Uleiul încins poate provoca apariţia unor băşicuţe pe timpan şi, în timp, poate afecta auzul. La fel de dăunător poate fi şi căţelul de usturoi, ce se introduce în ureche. Acesta poate trece de o anumită zonă a canalului auditiv şi nu mai poate fi scos, caz în care se macerează, se umflă şi agravează iritaţia urechii. Pentru durerile de urechi sunt indicate pastilele, supozitoarele sau siropurile antialgice. Dacă durerea este persistentă şi nu cedează la administrarea acestora, trebuie consultat medicul.
Cristina Tache