de Elena Şerban
Toată lumea îşi doreşte o piele dacă nu ciocolatie, măcar arămie, şi pentru acest deziderat multe persoane stau ore în şir la plajă, fără să ia în calcul avertismentele medicilor dermatologi. Consecinţele unui astfel de comportament îl reprezintă, printre altele, iritaţiile şi băşicile. Pe lângă acestea, alte pericole de sezon sunt muşcăturile de insecte, infecţiile urechilor cauzate de stagnarea apei în acestea, dar şi mici accidente determinate de mersul desculţ.
Iritaţiile trec cu bicarbonat de sodiu
Pielea sensibilă a multor persoane are de suferit din cauza căldurii. Iritaţiile, ce se caracterizează prin roşeaţă sau/şi prurit, sunt deosebit de neplăcute şi vă pot strica vacanţa. Pentru că este nerecomandat să staţi la soare în cazul administrării anumitor medicamente ce se aplică pe piele, soluţia potrivită este bicarbonatul de sodiu. Puneţi în apa de baie câteva linguriţe cu praf de bicarbonat de sodiu şi amestecaţi bine. Staţi apoi în cadă câteva minute. După ce ieşiţi din apă, încercaţi să nu vă ştergeţi. În cazul în care vi se pare că vindecarea întârzie, aplicaţi bicarbonat de sodiu direct pe zona iritată.
Bandajaţi zonele lezate
Flictenele sunt bule cu lichid care apar la suprafaţa pielii. Cunoscute popular sub numele de băşici, acestea pot cauza frecvent usturimi. Farmacia verde vine şi de data aceasta cu o soluţie pe care de multe ori o avem la îndemână în ghivece. Este vorba despre aloe vera, plantă al cărei gel face bine în caz de băşici. Rupeţi o frunză din această plantă şi aplicaţi gelul rezultat direct pe zonele afectate. Acoperiţi apoi cu un bandaj foarte curat. Folosiţi însă doar sucul plantei proaspăt rupte şi nu preparate pe bază de aloe vera, deoarece este posibil ca acestea să conţină şi alcool, ce este contraindicat în caz de flictene.
Avocado, pentru părul fără strălucire
De multe ori, după un sejur la mare, podoaba capilară este uscată şi deteriorată din cauza combinaţiei nefericite de soare puternic, nisip şi apă de mare. Fructul zdrobit de avocado face minuni în acest caz. Aplicaţi pe părul proaspăt spălat şi lăsaţi să acţioneze o jumătate de oră. Uleiul de măsline întins pe păr este şi el foarte eficient. După câteva aplicări, podoaba capilară va fi mătăsoasă şi cu un volum de invidiat.
Uleiul de mentă calmează ciupiturile
Muştele sau ţânţarii se numără printre cei mai mari inamici ai unei vacanţe reuşite. Sau cel puţin ai unei seri de vis. Şi dacă bâzâiala deranjează, dar nu doare, ciupiturile micilor insecte sunt teribil de enervante. Uleiul de mentă este foarte bun dacă aţi fost „capsaţi”. Acest preparat accelerează circulaţia sângelui, grăbind în acest fel procesul de vindecare. În cazul în care nu aveţi la îndemână ulei de mentă, puteţi folosi pastă de dinţi. Efectul este mai lent, dar garantat.
Usturoiul vine de hac infecţiilor urechii
Problemele din sfera ORL se întâlnesc vara mai ales la persoanele care înoată. Adulţi sau copii, ei suferă, deoarece apa care le pătrunde în urechi poate fi un mediu excelent pentru dezvoltarea bacteriilor. Urmarea? Auzul este afectat. În acest caz puneţi o sticlă cu apă caldă sau o pernă electrică în zona urechii afectate şi schimbaţi apa pentru a păstra o temperatură ridicată constantă. O altă modalitate de a scăpa de problemele urechii este usturoiul. Picuraţi extract de usturoi în ureche şi, datorită efectului antibacterian al acestuia, rezultatele se vor vedea în scurt timp.
Mierea are rol antibacterian
Mersul desculţ prin iarbă sau prin nisip ori pielea zgâriată sau iritată în urma unei excursii în natură nu sunt probleme grave, dar pot fi supărătoare. Primul pas pe care trebuie să îl faceţi înainte de a aplica un pansament steril este să opriţi sângerarea. Apoi, puneţi pe răni o cremă antibacteriană sau puţină miere. Aceasta din urmă este recomandată de medicii specialişti.