de Ana Trifan
Anumite fructe şi legume pot fi considerate campioane ale detoxificării organismului. Astfel, veţi fi uimiţi să aflaţi că multe dintre alimentele comune curăţă organe precum ficatul, intestinele, rinichii, dar şi pielea, împiedicând instalarea toxinelor dăunătoare din poluare sau aditivi alimentari.
1. Merele
Pentru că au un conţinut ridicat de pectină, un tip de fibră care combate colesterolul şi ajută la eliminarea metalelor grele din corp, merele ajută organismul să scape de toxinele adunate în timp şi curăţă intestinele.
2. Avocado
Puţini se gândesc la avocado ca la un aliment detoxificant, însă acest fruct este unul dintre cele mai puternice surse de substanţe care ajută la scăderea colesterolului. De asemenea, dilată vasele de sânge, ajutând la combaterea toxinelor ce blochează arterele. Avocado conţine glutation, o substanţă ce blochează cel puţin o treime din substanţele cancerigene, ajutând în acelaşi timp ficatul să scape de chimicale.
3. Sfecla
E timpul să puneţi pe masă borşuri şi salate de sfeclă, pentru că această legumă este bogată în compuşi naturali ce acţionează ca purificatori ai sângelui şi elimină toxinele din ficat.
4. Afinele
Aceste fructe de pădure sunt unele dintre cele mai puternice medicamente naturale. Împiedică distrugerea ţesuturilor afectate de inflamaţii cronice, uşurează durerile şi acţionează ca antibiotic, blocând accesul bacteriilor periculoase în tractul urinar, prevenind astfel infecţiile. Afinele au, de asemenea, proprietăţi antivirale şi împiedică toxinele să ajungă în sânge.
5. Varza
Această legumă conţine numeroşi compuşi anticancerigeni şi ajută ficatul să combată hormonii în exces. De asemenea, varza curăţă tractul digestiv şi neutralizează o parte dintre substanţele dăunătoare ce se găsesc în fumul de ţigară. În plus, substanţele conţinute de varză stimulează activitatea de detoxificare a ficatului.
6. Ţelina
Ţelina şi seminţele acesteia acţionează ca excelenţi purificatori ai sângelui şi conţin mai mulţi compuşi anticancerigeni, ce ajută la distrugerea celulelor canceroase din corp. Seminţele de ţelină conţin peste 20 de substanţe cu proprietăţi antiinflamatoare. Sunt în mod special bune pentru detoxificarea de substanţele ajunse în organism prin intermediul fumului de ţigară.
7. Coacăzele
Curăţă organismul de bacteriile periculoase şi virusurile ce se instalează în tractul urinar şi conţin substanţe cu proprietăţi antibiotice şi antivirale. Iată deci câteva motive întemeiate pentru consumul de coacăze.
8. Seminţele de in
Seminţele de in şi uleiul obţinut din acestea conţin o cantitate importantă de acizi graşi, în special Omega 3, de mare ajutor pentru detoxificarea organismului, dar şi pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea, prin acţiunea lor, acestea scad riscul apariţiei bolilor de inimă.
9. Usturoiul
Consumaţi usturoi pentru a scăpa de bacteriile periculoase din organism, de paraziţii intestinali şi de virusurile din sânge şi din intestine. Acesta ajută la curăţarea arterelor şi are proprietăţi antioxidante şi anticancerigene, prin care ajută corpul să scape de substanţele periculoase. Mai mult decât atât, usturoiul ajută şi la curăţarea tractului respirator, stimulând expectorarea mucusului adunat în plămâni şi sinusuri. Ca să aveţi parte de toate aceste beneficii, alegeţi usturoi proaspăt, nu varianta sub formă de pudră ce nu are niciuna dintre aceste proprietăţi.
10. Grepfrutul
Puneţi pe masă, la micul dejun, un grepfrut roşu pentru a beneficia de pectina din acest fruct. Calităţile sale sunt acelea de a scădea colesterolul rău (ajutând la detoxificarea sângelui), împiedică metalele grele să pătrundă în organism şi contribuie la eliminarea celor deja instalate.
Grepfrutul mai are şi excelente calităţi antivirale, eliminând virusurile din corp. De asemenea, ajută la curăţarea ficatului şi a intestinelor.
11. Napii
Coaceţi sau preparaţi la aburi napi, pentru a beneficia de puternicele calităţi anticancerigene şi antioxidante ale acestor legume, ce ajută la curăţarea organismului de substanţele dăunătoare. De asemenea, napii sunt bogaţi în fibre, ce curăţă tractul intestinal. Ca şi varza, ajută la neutralizarea substanţelor periculoase din fumul de ţigară şi întăresc ficatul în procesul de detoxificare.
12. Lintea
Adăugaţi o mână cu linte în meniul de la prânz. Aceasta este bogată în fibre, ajută la scăderea colesterolului, curăţă intestinele şi echilibrează nivelul zahărului în sânge. De asemenea, stimulează corpul să lupte împotriva factorilor cancerigeni.
13. Algele
Algele sunt foarte apreciate în Asia, dar subestimate în restul lumii. Studii efectuate de cercetătorii de la Universitatea din Montreal au arătat că acestea ajută corpul să scape de reziduurile radioactive şi au un rol important în eliminarea metalelor grele.
14. Lămâile
Excelente pentru detoxificarea ficatului, lămâile conţin cantităţi importante de vitamina C atât de necesară pentru ca organismul să producă o substanţă numită glutationă, ce ajută ficatul să scape corpul de substanţele dăunătoare. Aşadar, beţi în fiecare dimineaţă un pahar cu apă în care aţi pus două linguriţe cu suc de lămâie proaspăt stors, pentru a vă ajuta corpul în procesul de detoxificare.
15. Cresonul
Dacă n-aţi încercat încă să mâncaţi creson, atunci e cazul să-l puneţi cât mai des pe masă sau în sandvişurile pe care vi le pregătiţi. Şi aceasta deoarece accelerează acţiunea enzimelor detoxificante asupra celulelor canceroase din corp. Un studiu efectuat la Centrul pentru Cercetări în Alimentaţie din Norwich, Marea Britanie, a relevat faptul că cei care includ în meniu 170 g de creson pe zi elimină o cantitate mult mai mare de substanţe cancerigene prin urină, comparativ cu cei care nu îl consumă.