de Cătălina Tăgârţă
Originar din China, arborele de camfor e cunoscut şi sub numele de „răşină albă”, întrucât secretă o răşină ce conţine substanţe antimicrobiene. Din acest motiv este renumit pentru acţiunile sale antireumatice şi antifebrile, frunzele fiind utilizate timp îndelungat pentru tratarea mai multor afecţiuni.
Vine de hac herpesului
Camforul este întrebuinţat, în primul rând, pentru stimularea activităţii cardiace, a circulaţiei sângelui şi a sistemului respirator. În plus, este un remediu excelent pentru hipotensivi şi pentru persoanele care au probleme pulmonare, cum ar fi bronşita. Fiind bogat în cineol şi alfaterpineol, uleiul esenţial de camfor are proprietăţi antivirale cu sferă largă de acţiune şi este recomandat pentru afecţiuni virale precum: herpes, enterită virală, hepatită sau varicelă. De asemenea, de-a lungul timpului şi-a dovedit utilitatea în lupta împotriva virusului gripal, având rol antibacterian, dar şi efect antifungic şi antiparazitar.
Aliat de nădejde în lupta împotriva acneei
Camforul este utilizat şi în unele afecţiuni dermatologice, fiind un aliat de nădejde în lupta împotriva acneei sau a inflamaţiilor pielii, dar poate fi folosit cu succes şi de reumatici, deoarece are acţiune antipruriginoasă, antinevralgică, antiinflamatoare şi lubrefiantă. De asemenea, are capacitatea de a relaxa musculatura.
Camforul vă poate scăpa de oboseală şi de crampele la stomac. Pentru aceasta faceţi un decoct din două linguriţe cu frunze la o cană cu apă fiartă şi lăsaţi la infuzat 20 de minute. Beţi câte un sfert de ceaşcă de patru ori pe zi. Şi tinctura se poate dovedi la fel de utilă - luaţi câte cinci-zece picături la un pahar cu apă de câte patru ori pe zi.
Susţine sistemul imunitar
Tratamentul cu camfor se mai poate realiza prin băi terapeutice sau prin inhalaţii, acestea întărind sistemul imunitar. De asemenea, şi pentru tratarea răcelilor sunt recomandate tot inhalaţiile, deoarece ele eliberează căile respiratorii şi presiunea pulmonară. Pentru tratarea scabiei sau a mâncărimilor, de exemplu, camforul este introdus şi în unele unguente. Folosit ca atare, în loc de unguent, pentru frecţii aveţi nevoie de trei până la cinci picături de ulei esenţial, iar pentru băi turnaţi între 10 şi 15 picături în cada cu apă.
Pont! Şedinţele de aromaterapie cu ulei de camfor restabilesc echilibrul mental. Aşadar, acesta poate fi folosit şi în caz de depresie sau de nervozitate.
Atenţie! Produsele pe bază de camfor nu se aplică direct pe faţă ori pe zona musculară, întrucât pot apărea iritaţii. De asemenea, femeile însărcinate, persoanele foarte slabe, cele care suferă de astm sau epilepsie nu au voie să apeleze la remediile pe bază de camfor. Cereţi recomandarea medicului sau a farmacistului cu privire la cantitatea necesară pentru tratarea diverselor afecţiuni.