de Elena Şerban
Castravetele amar îşi merită pe deplin numele din cauza gustului său greu de suportat, însă, în ciuda acestui lucru, conţine o serie de principii active datorită cărora vindecă o serie de boli.
Indicat în caz de boli digestive
Leguma, a cărei denumire ştiinţifică este Momordica charantia, mai este cunoscută şi sub numele de pepene amar, karela sau goya. Este originară din sudul Asiei, dar e răspândită şi în Africa şi în Australia. Se prezintă ca o plantă agăţătoare, cu frunze lobate şi zimţate. Florile sunt mici şi au culoare gălbuie, iar fructele sunt portocalii atunci când sunt coapte. Ca formă, acestea din urmă sunt aproape cilindrice şi au o suprafaţă rugoasă şi noduroasă.
După studii amănunţite, medicii au putut să afirme că, spre deosebire de alte legume, castravetele amar are proprietăţi rar întâlnite. Totul e să fie consumat în stare naturală. Printre substanţele descoperite în el se regăsesc vitaminele A, B1, B6, B9, B12, C, E şi K, dar şi minerale precum: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier şi zinc. De asemenea, leguma conţine cantităţi mari de fibre alimentare şi de carbohidraţi, datorită cărora este recomandată în regimul alimentar al persoanelor care suferă de afecţiuni digestive.
Coboară nivelul zahărului
Nici persoanele care suferă de diabet zaharat nu ar trebui să evite castravetele amar. Astfel, o serie de cercetări efectuate în ultimii ani a arătat că nivelul zahărului în sânge este echilibrat în urma consumului acestei legume. Oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să descopere care sunt mecanismele prin care castravetele reduce nivelul crescut de zahăr în sânge.
Mai mult, castravetele amar mai este cunoscut şi sub numele de insulina vegetală, deoarece conţine 16 aminoacizi identici cu cei ai insulinei bovine, substanţă ce se administrează diabeticilor.
O altă calitate a castravetelui amar este aceea că diminuează stările de iritare şi de inflamare ale organismului. De aceea, nutriţioniştii sfătuiesc să se ia serios în calcul introducerea castravetelui amar în curele de detoxificare.
Deoarece leguma amară întăreşte considerabil sistemul sanitar contra atacurilor bacteriilor şi virusurilor, în prezent se cercetează şi posibilitatea ca ea să vindece HIV/SIDA.
Cultivat şi în ghivece
Deşi nu este originar din România, leguma este uşor adaptabilă la condiţiile meteo din ţara noastră. Specialiştii susţin că ea poate fi sădită în orice condiţii, de la un ghiveci la balcoane închise sau la sere. Are nevoie doar de lumină şi de căldură constantă. Seminţele se pot achiziţiona de la diverse magazine de specialitate, iar recolta îşi face apariţia în foarte scurt timp.
O altă legumă înrudită cu castravetele amar este gâcul (Momordica cochinchinensis), termen ce provine din limba vietnameză. Fructul se deosebeşte ca aspect de castravetele amar. Astfel, în timp ce gâcul este sferic şi roşu-portocaliu atunci când este copt, castravetele amar este verde închis şi are formă alungită. O altă diferenţă esenţială între cele două reprezentante ale acestei specii este legată de gust. Dacă în cazul castravetelui amar gustul este aşa după cum îi spune numele, gâcul este dulceag şi uşor acidulat. Gâcul este bogat în licopenă, conţinând cea mai mare cantitate dintre toate legumele lumii - de 70 de ori mai multă decât roşiile. De asemenea, are de zece mai mult betacaroten decât morcovii sau cartofii dulci şi de 40 de ori mai multă vitamina C decât portocalele. Studiile au arătat că, spre deosebire de betacarotenul din morcovi, cel conţinut de gâc este asimilat mai rapid de organism. Licopena are un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a degenerării maculare. De asemenea, studii recente au arătat că bărbaţii care au în corp cantităţi însemnate din această substanţă îşi micşorează cu 50% riscul de a suferi un atac de cord. Licopena este găzduită, în principal, în membrana de culoare roşu închis ce înveleşte seminţele de gâc. De asemenea, rezervele importante de vitaminele A şi E din această legumă întârzie îmbătrânirea prematură a pielii şi formarea ridurilor. În plus, consumul de gâc s-a dovedit eficace asupra sănătăţii sexuale.
Pont! Sucul natural de castravete amar şi leguma ca atare stabilizează presiunea arterială, au efecte benefice asupra funcţiilor ficatului şi grăbeşte vindecarea rănilor de orice fel.
Atenţie! Persoanele care suferă de diabet pot încerca o cură de castravete amar, dar numai sub stricta supraveghere a unui medic.