de Eugenia Golub
Rucola (argula) este o plantă ce se foloseşte în alimentaţie încă din Antichitate, iar în zilele noastre este întâlnită în special în bucătăriile mediteraneene - mai ales în gastronomia Italiei. Are proprietăţi antioxidante, antibacteriene şi diuretice şi se consumă mai ales sub formă de salată. În acest preparat se pot adăuga ulei extravirgin de măsline, zeamă de lămâie, roşii şi puţină sare de mare (pentru a se păstra gustul plantei).
Contribuie la eradicarea obezităţii
Rucola ajută în curele de slăbire şi detoxifică organismul. În caz de obezitate este recomandat să se consume zilnic, cu 15 minute înainte de fiecare masă principală. În cantitate mică, planta măreşte apetitul şi ajută digestia, iar în cantitate mare taie pofta de mâncare şi dă senzaţia de saţietate.
Dacă suferiţi de anemie consumaţi timp de o lună salată din frunze de rucola, deoarece sunt extrem de bogate în fier. De asemenea, datorită conţinutului mare de vitamina C, această plantă întăreşte sistemul imunitar şi previne stările de moleşeală şi de oboseală. Un consum regulat de rucola scade riscul apariţiei cistitei şi, în general, a răcelilor.
Preîntâmpină apariţia infecţiilor
Rucola previne infecţiile renale şi intestinale şi are capacitatea de a distruge bacteriile ce produc aceste boli ori le opreşte dezvoltarea. Frunzele plantei sunt benefice şi în caz de arteroscleroză, reglează nivelul colesterolului, previn accidentele vasculare, ischemia cardiacă şi cresc flexibilitatea şi permeabilitatea vaselor de sânge.
Rădăcinile sunt diuretice
Şi rădăcinile de rucola se folosesc în scopuri terapeutice, sub formă de infuzie. Au efecte diuretice, fortifiante şi redau vitalitatea psihică. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă cu rădăcină la 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de zece minute şi se beau două căni pe zi.
Atenţie! Salata trebuie mâncată imediat după preparare, altfel îşi pierde efectele curative.