de Cătălina Tăgârţă
Niaouli (Melaleuca viridiflora) este un arbore răspândit în special în Noua Caledonie şi în Madagascar. Ceea ce, probabil, nu ştiaţi încă este faptul că uleiul esenţial obţinut din frunzele acestuia este un puternic antibiotic natural, ce acţionează asupra a numeroase bacterii, cum ar fi stafilococul auriu, streptococul scarlatinei şi al reumatismului articular acut, dar şi împotriva majorităţii virusurilor şi bacteriilor.
Inamicul varicelor şi herpesului
Sferele de acţiune ale acestui ulei esenţial sunt căile respiratorii, tubul digestiv şi aparatele genital şi urinar. În plus, este antiviral, cicatrizant, antifungic, tonic cutanat, decongestionant venos şi limfatic, aducând beneficii în lupta cu acneea, eczemele, micozele, varicele, stazele limfatice şi herpesul. Într-o măsură mai mică are efect şi asupra paraziţilor. Diluat în puţin ulei de migdale dulci, este utilizat local pentru numeroase probleme, cum ar fi dureri, crampe, tăieturi, infecţii, muşcături de insecte, furuncule, dar şi pentru tratarea afecţiunilor pielii.
Bun şi în cazul arsurilor
Pentru oricare dintre afecţiunile enumerate, esenţa de niaouli e indicat să se administreze, în uz intern, câte două-patru picături diluate într-o linguriţă cu miere, timp de trei-cinci ori pe zi. În uz extern, e bine să diluaţi cinci-zece picături într-o linguriţă cu migdale dulci şi să aplicaţi soluţia pe locul afectat.
Pentru curăţarea rănilor puteţi dilua zece picături în 250 ml de apă fiartă şi răcită. E cunoscut faptul că niaouli are proprietăţi antiseptice, indigenii folosindu-l de multă vreme pentru dezinfectarea apei. Pentru tratarea arsurilor însă, puteţi pune uleiul pe o bucată curată de tifon, pe care-o veţi aplica direct pe rană. Planta stimulează regenerarea celulară, ceea ce accelerează considerabil procesul de vindecare. Pentru arsurile pe o suprafaţă mai mare aplicaţi câteva picături pe un tifon steril şi apoi puneţi-l peste rană.
Curăţă tenul gras
Dacă aveţi tenul gras, iată cum trebuie să procedaţi pentru a vă prepara acasă propria loţiune de curăţare. Puneţi 100 ml apă de ploaie la fiert, iar după ce dă în clocot infuzaţi în ea două linguriţe cu ceai verde pulbere. Lăsaţi vasul acoperit să se răcească la temperatura camerei şi adăugaţi 4 ml ulei esenţial de santal, 12 ml esenţă de niaouli şi 4 ml ulei de eucalipt. După ce agitaţi bine soluţia, turnaţi-o într-un recipient curat, cu capac, păstraţi-o două săptămâni în frigider şi apoi puteţi începe să vă curăţaţi zilnic faţa, prin tamponare. Dacă folosiţi preparatul rece, de la frigider, aveţi şanse să scăpaţi mai repede de acnee şi de punctele negre.
De reţinut! Uleiul de niaouli nu este toxic sau iritant şi nu cauzează alergii.
Sfat! Dacă aveţi probleme respiratorii, faceţi inhalaţii cu cinci-zece picături de esenţă de niaouli la un litru de apă clocotită. Aburul degajat vă va scăpa rapid de durerea în gât sau de nasul înfundat.