Main menu

header

   Hasmaţuchi, întâlnit şi sub denumirile de asmăţui, asmaţuchi, pătrunjel franţuzesc sau pătrunjel creţ, este o plantă cu frunze deosebit de aromate, folosite drept condiment în mâncăruri sau în salate. Cu toate că oferă o aromă extraordinară mâncărurilor, hasmaţuchi are un puternic efect diuretic, este stimulant pentru ficat şi aparatul digestiv, purifică sângele (mai ales dacă este consumat crud), iar dacă este folosit zilnic în mâncăruri, elimină toxinele din organism. Ceaiul de hasmaţuchi curăţă tenul de sebum şi de puncte negre, are grijă să vă dispară anumite eczeme de pe trup şi vă… întinereşte! 

Potrivit în cure de slăbire
    Pătrunjelul creţ poate fi plantat oricând, iar după doar două săptămâni de la semănat răsar şi plăntuţele. În 30-40 de zile se pot recolta primele frunze. Tulpina ajunge până la 70 cm la maturitate, iar locul potrivit pentru hasmaţuchi este unul semiumbros. Dacă sunt udate în fiecare zi, florile apar chiar şi în mai puţin de două săptămâni, ele fiind albe, dispuse în formă de umbrelă. Dacă vreţi să pierdeţi câteva kilograme este bine să înlocuiţi celebra supă de varză cu supa de hasmaţuchi, mult mai bogată în substanţe nutritive.

    Pentru a realiza patru porţii de supă de varză aveţi nevoie de aproximativ 20 de frunze de pătrunjel creţ, o salată verde, doi-trei cartofi, o lingură cu ulei de măsline şi o legătură de pătrunjel verde. Mai întâi se fierb frunzele de asmăţui cu salata verde, adăugând la sfârşit cartofii tăiaţi cubuleţe, pentru a se menţine întregi. După 15 minute se adaugă uleiul de măsline şi pătrunjelul verde, tocat mărunt. Consumată în fiecare dimineaţă, supa are un puternic efect antioxidant, vă conferă energie, iar cu timpul, pielea va deveni luminoasă.

 Prin uscare se pierde efectul revigorant
     În cazul în care nu staţi la curte, planta se dezvoltă la fel de bine şi într-un ghiveci dacă este udată zilnic. Este recomandat să o consumaţi în stare proaspătă, înainte să dea în floare, pentru că are un efect tonic mult mai pronunţat. De aceea nu recomandăm să achiziţionaţi asmaţuchi din plafare, unde planta de obicei se găseşte sub formă uscată, recomandată pentru ceaiuri. Prin uscare, efectul revigorant se pierde. Uleiurile eterice şi substanţele aromate amare o fac unică atât pentru proprietăţile sale terapeutice, cât şi ca plantă aromatizantă, în prepararea celor mai sofisticate mâncăruri.

Vindecă hemoroizii
   Principiile active conţinute în plantă stimulează secreţiile salivare, gastrice, biliare şi intestinale, favorizează digestia şi secreţia laptelui şi, în acelaşi timp, deţine şi proprietăţi diuretice. Hasmaţuchi este recomandat în tratarea retenţiilor urinare, a litiazei renale şi a eczemelor, în tratarea bronşitelor şi a afecţiunilor pulmonare cronice. În mod extern, hasmaţuchi este folosit în tratamentul afecţiunilor oftalmice, cum ar fi inflamaţii ale pleoapelor, blefarite, ulceraţii, dar şi în vindecarea dermatozelor, a hemoroizilor şi a secreţiilor pielii. Specialiştii spun că planta va vindeca aceste afecţiuni doar dacă tratamentul extern îl completează pe cel intern. De asemenea, nu este indicat să faceţi anumite fierturi şi să le administraţi singuri, fără sfatul unui specialist, care va analiza exact reacţiile pe care le aveţi şi cât de indicat este pătrunjelul franţuzesc în cazul dumneavoastră. Studiile demonstrează că asmăţuiul este puternic, ceea ce nu vă conferă mână liberă în a-l administra.

 Util în afecţiunile renale
    Hasmaţuchi este indicat să fie folosit în stare proaspătă. Astfel, se spală frunzele, apoi se scoate sucul cu ajutorul storcătorului de fructe. În stare uscată sau sub formă de infuzie se foloseşte ori de câte ori doriţi un ceai aromat. Pentru aceasta aveţi nevoie de o linguriţă cu vârf adăugată la 250 ml apă clocotită, ce se lasă o jumătate de minut la infuzat şi se strecoară. Se beau până la două căni zilnic, mai ales dacă suferiţi de boli renale sau aveţi afecţiuni cardiovasculare.  
Ana-Maria Cocea

Reţetă inedită
   Mai presus de toate, asmăţuiul este cunoscut ca plantă condimentară. Tocat mărunt se foloseşte la mâncărurile cu cartofi, cu carne de pasăre, la preparatele de peşte, tartinele cu brânză şi la salate. Spălaţi bine sub jetul de apă rece un mănunchi format din pătrunjel, mărar, leuştean, hasmaţuchi, tarhon, ceapă verde, ridichi sau altă plantă ce vă place în mod deosebit, după care tăiaţi-le foarte mărunt (pentru a ajuta procesul de mestecare), adăugaţi-le puţin untdelemn (de preferinţă de soia sau de măsline), puţină sare (după gust) şi sucul de la o jumătate de lămâie. Amestecaţi-le şi nu le consumaţi în aceeaşi zi, ci puneţi-le într-un borcan, iar în fiecare dimineaţă, pe bucata de pâine cu unt, brânză sau pateu, puneţi un strat din acest amestec. Într-adevăr, veţi simţi o aromă puternică, nu foarte delicioasă, însă plină de vitamine şi de minerale.