de Ana Trifan
Un bol de fasole neagră, gătită cât mai simplu, nu e doar o plăcere pentru stomac, ci oferă şi reale beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără susţinerea sistemului imunitar, scăderea nivelului colesterolului rău, aduce o senzaţie de saţietate, elimină poftele culinare şi stabilizează tensiunea arterială.
Are un conţinut impresionant de antioxidanţi
Fasolea neagră îşi ia culoarea închisă de la o substanţă numită antocianină, aceeaşi flavanoidă pe care o găsim şi în legume şi fructe considerate vedete în ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate: varza, afinele şi coacăzele. Dintre toate boabele pe care le consumă omul, fasolea neagră este cea mai bogată în antioxidanţi, au arătat testele făcute de specialişti. Antioxidanţii întârzie procesul de îmbătrânire, accelerează refacerea celulelor, ajută sistemul imunitar să lupte cu bolile şi asigură un ten frumos. Din păcate, puţină lume realizează puternicul potenţial al modestelor boabe de fasole neagră.
Bogată în fibre solubile
Una dintre principalele greşeli pe care le fac oamenii în alimentaţie este că nu introduc în meniu destule fibre solubile. Şi acest lucru se poate realiza foarte uşor, cu un bol mic cu fasole neagră, preparată la aburi sau sub formă de supă. Aceste boabe sunt bogate în fibre solubile, cele care ajută la scăderea aşa-numitului colesterol rău, stabilizează nivelul zahărului din sânge şi grăbeşte procesul de digestie. E bine de ştiut că o cană cu fasole neagră asigură mai mult de jumătate din cantitatea de fibre recomandată zilnic pentru organism.
Susţine organismul pentru pierderea kilogramelor în plus
Fasolea neagră nu numai că are un conţinut redus de grăsimi, dar este chiar indicată în diete, datorită conţinutului său bogat în fibre. Acest lucru face ca acela care o consumă să simtă mai repede senzaţia de saţietate, comparativ cu alte alimente. Ca urmare, veţi mânca mai puţin şi veţi scădea probabilitatea apariţiei poftelor.
Practic, o cană cu boabe de fasole neagră are aproximativ 85 de calorii, deci nu trebuie să vă temeţi că vă veţi îngrăşa consumând această legumă.
Fasolea neagră e şi o bună sursă de proteine, ceea ce înseamnă că ţine în frâu senzaţia de foame, menţinând în acelaşi timp energia din organism.
Vă protejează de problemele cardiace
Fasolea neagră conţine cantităţi importante de folaţi, dar şi de vitamina B6, ceea ce o face foarte importantă în special pentru femeile însărcinate. Deficienţa de acid folic la o gravidă poate duce la o dezvoltare anormală a creierului şi a coloanei vertebrale a fătului. De asemenea, o dietă bogată în folaţi ajută organismul să se protejeze de bolile cardiace.
Fasolea neagră este şi o sursă excelentă de magneziu, substanţă ce ajută la menţinerea unei tensiuni arteriale echilibrate, dar şi la stabilizarea fierului în organism, ceea ce asigură sănătatea globulelor roşii.
Duşmanul impotenţei
Fasolea neagră este una dintre cele mai bune surse de molibden, mineral ce contribuie la metabolizarea glucidelor şi a grăsimilor. Mai mult decât atât, distruge sulful din alimente, ceea ce îl face un aliat de nădejde pentru cei care au o sensibilitate la sulf. Mai multe studii au arătat că lipsa din organism a molibdenului duce la impotenţă în cazul bărbaţilor în vârstă.
Important! Combinaţia dintre vitamina B6 şi magneziu susţine sistemul nervos, aşadar, fasolea neagră este recomandată celor care au stări de depresie sau dezechilibre psihice.