de Liliana Simidon
Ciuperca piciorului este una dintre cele mai comune infecţii fungice. Aceasta apare în special la persoanele care poartă încălţăminte şi şosete pentru perioade lungi, nelăsând tălpile să se aerisească. Sportivii sunt cei mai predispuşi la acest gen de ciupercă, deoarece picioarele lor transpiră mai mult, iar căldura şi umezeala permit fungilor să se dezvolte rapid.
Se extinde şi la unghii
Printre simptomele ciupercii piciorului se numără pruritul (mâncărimile), mai ales între degete, deoarece acela este locul în care fungii se dezvoltă preponderent. Pielea din această zonă devine aspră şi se poate chiar descuama. Astfel, pot apărea leziuni albe, care, dacă nu sunt tratate la timp, duc la durere, inflamaţie, formarea de vezicule şi miros neplăcut. Problema se poate extinde, afectând şi unghia, caz în care aceasta se îngroaşă şi capătă o culoare galbenă.
Puneţi esenţă de tea-tree pe zona afectată
Pentru a scăpa de această situaţie neplăcută preparaţi o soluţie din apă şi oţet de mere (la o parte de oţet adăugaţi patru părţi de apă). Scufundaţi talpa timp de o jumătate de oră, apoi presăraţi bicarbonat de sodiu între degete, lăsaţi să acţioneze 15 minute şi apoi clătiţi. Această alternare de substanţe acide şi bazice este ideală pentru distrugerea fungilor, deoarece aceştia nu pot rezista la modificări semnificative ale mediului. La final aplicaţi ulei esenţial de tea-tree pe zona afectată, iar dacă aceasta este prea sensibilă, diluaţi esenţa cu ulei de floarea-soarelui presat la rece sau cu ulei de măsline. Realizaţi acest tratament zilnic sau chiar de două ori pe zi, pe parcursul unei perioade îndelungate, de cel puţin trei-şase săptămâni. Chiar dacă simptomele dispar destul de repede de la începerea tratamentului, fungii pot subzista, iar întreruperea prematură a tratamentului poate duce la o recidivă. Chiar şi după vindecarea completă, continuaţi să realizaţi acest tratament o dată pe săptămână.
Fără şosete sintetice
Alte lichide pe care le puteţi folosi pentru spălarea picioarelor sunt: soluţie salină foarte concentrată (o lingură cu sare la o cană cu apă), apă cu lămâie (o lămâie stoarsă în 100 ml apă) sau ceai concentrat de scorţişoară.
De real folos este şi baia cu decoct de coajă de salcie. Se stă circa o jumătate de oră cu picioarele în acest lichid, după care nu se şterg picioarele. Când s-au uscat se aplică unguent de gălbenele şi se pun şosete de bumbac.
Este important să ţineţi cont şi de următoarele reguli: folosiţi numai şosete din fibre naturale, pe care să le spălaţi după fiecare folosire. Încălţămintea, mai ales cea sport, trebuie spălată des pe dinăuntru în maşina de spălat.
Spălaţi-vă de două ori pe zi
Purtaţi numai pantofi din fibră naturală (piele sau pânză), iar după fiecare folosire, aceştia se aerisesc. Este bine să se alterneze mai multe perechi.
Este indicat să spălaţi picioarele de două ori pe zi cu săpun şi apă, iar atunci când atingeţi zona afectată de ciupercă spălaţi bine mâinile. Deoarece fungii se dezvoltă în mediul umed, este important să vă uscaţi foarte bine tălpile după spălare, înainte de a vă pune şosetele. Dacă prosopul nu reuşeşte să îndepărteze toată umiditatea, mai ales dintre degetele de la picioare, folosiţi pentru aceasta un uscător de păr.
Recomandări
BIOSEPT FORTE - spectrul acestui produs este foarte larg, dar în cazul de faţă poate fi folosit cu succes în toate problemele dermatologice, reuşind să aducă vindecarea.
DERMA TREAT: plantele din componenţa produsului au efect antiinflamator, antifungic, detoxificant al sângelui, eliminând astfel pruritul, descuamările excesive, eczemele, dermatitele şi candidoza. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
TAKZEMA unguent - contribuie la vindecarea leziunilor, împiedică apariţia infecţiilor secundare şi accelerează procesul de regenerare a pielii. Mod de administrare: se aplică pe aria afectată de trei-patru ori pe zi.