de Cătălina Tăgârţă
Planta sporis este cunoscută în popor şi sub denumirea de guşa-porumbelului, iarba-fierului, măturică sau săgeata-Domnului. Aceasta este folosită din moşi-strămoşi pentru ameliorarea durerilor date de reumatism.
Se beau două căni cu infuzie pe zi
Cu o tulpină înaltă de până la doi metri şi frunze dinţate şi acoperite cu perişori, sporisul creşte în România pe terenuri virane, iar în fitoterapie este utilizată partea aeriană a plantei, a cărei recoltare se realizează în perioada înfloririi, din iunie până în septembrie. Pentru a trata reumatismul, beţi zilnic două căni cu infuzie de plantă făcută astfel: la 250 ml de apă fiartă puneţi o linguriţă cu plantă mărunţită.
Dacă fierbeţi planta în puţin ulei şi-o puneţi cât mai caldă direct pe locul dureros, disconfortul va dispărea.
Şi tinctura vă poate fi de ajutor. Fie că o cumpăraţi de la Plafar, direct preparată, fie că o obţineţi acasă (la 50 g plantă puneţi 250 ml alcool alimentar şi lăsaţi la macerat 15 zile, timp în care o veţi agita des), luaţi câte o linguriţă de trei ori pe zi sau puneţi sub formă de compresă pe locul dureros.
Pont! Sporisul e de folos şi în afecţiunile ficatului sau renale, dar şi în caz de halenă, răni şi ulcere ale cavităţii bucale.