de Liliana Simidon
Odată cu venirea toamnei, apar răcelile, nasul înfundat, strănutul şi tusea, din cauza scăderii temperaturii. În acest moment, sistemul imunitar, cel care ne apără de microbi şi virusuri, începe să acţioneze dacă este stimulat. Pentru aceasta, este important să consumaţi fibre, fructe proaspete, să faceţi mişcare şi să vă odihniţi cât mai bine.
Mâncaţi multe cereale, legume şi fructe
Pentru a vă întări sistemul imunitar este important, în primul rând, ca procesul de digestie să se desfăşoare în condiţii optime, astfel încât corpul să răspundă corespunzător la apariţia „intruşilor”. Consumaţi zilnic fibre (pâine neagră, cereale, legume proaspete - 300 g pe zi) şi fructe precum grepfrut, portocale şi lămâi (sau faceţi suc proaspăt din acestea). Luaţi mesele la ore fixe, iar mâncarea zilnică trebuie să fie divers colorată. Iaurturile probiotice sunt şi ele foarte importante, deoarece sunt bacterii prietenoase, ce pot menţine sănătatea intestinelor.
Începeţi să consumaţi constant cimbru, usturoi şi busuioc, ce sunt antibiotice naturale şi nu uitaţi de propolis, polen şi lăptişor de matcă, recunoscute pentru că ţin răcelile la distanţă.
Faceţi duşuri scoţiene
Mişcarea este un aliat de nădejde al sistemului imunitar. Faceţi zilnic efort fizic susţinut - alergat, urcat şi coborât trepte, mers pe bicicletă. În timpul exerciţiilor, efectuate în ritm alert, celulele de apărare ale sistemului imunitar ajung în tot corpul, de la nivelul intestinelor la plămâni şi sunt purtate cu ajutorul limfei, datorită mişcării energice a muşchilor.
Duşurile scoţiene sunt, de asemenea, utile activării apărării organismului. Astfel, alternaţi apa caldă cu cea rece, treptat, până ce organismul începe să se obişnuiască. De asemenea, puteţi merge la saună o dată pe săptămână dacă nu există contraindicaţii în acest sens.
Cel puţin şapte ore de somn
Somnul de calitate este şi el esenţial. Corpul are nevoie de minimum şapte ore de odihnă pe noapte, astfel se susţine sistemul imunitar în producerea de celule noi cu ajutorul cărora se alungă toxinele.
Un lucru la fel de important e modul de încălzire a locuinţei, care nu trebuie să fie excesivă, căci slăbeşte rezistenţa mucoaselor din gât, gură şi nas. Acestea reprezintă prima barieră pe care o întâlnesc microbii în drumul lor spre ţesuturi şi organe. Dacă mucoasele sunt sănătoase, microbii nu pot trece mai departe. Astfel, când afară este frig, folosiţi unguent de gălbenele în nas sau ulei de cătină.
De asemenea, când va fi răcoare, este bine să ştiţi că aerul uscat nu e bun pentru sănătate, iar dacă nu aveţi umidificatoare în camere, puteţi folosi vase cu apă puse pe calorifer sau prosoape înmuiate în apă cu sare.
Recomandări
AGARICUS BLAZEI MURILL - datorită concentraţiei de betaglucan existentă în acest produs, sistemul imunitar poate fi întărit, dar produsul este bun şi pentru toate afecţiunile hepatice, cancer în stadiul I şi II şi boli de rinichi. Administrare: un plic de două ori pe zi.
ASTRAGALUS - este bun pentru stări de oboseală accentuată, fiind un adaptogen de excepţie. Ajută şi în bronşite cronice şi infecţii repetate. Administrare: o capsulă de două ori pe zi.
COUGH KALP - ajută la întărirea sistemului imunitar, acţionează eficient contra tusei, a răcelii, a problemelor din sfera ORL cauzate de congestie, a durerilor de gât şi a inflamaţiilor sau a rinitelor (chiar şi a celor alergice). Administrare: o lingură de trei ori pe zi.
FLU SHIELD - datorită compoziţiei de excepţie, este un scut imbatabil pentru toate infecţiile din sfera ORL, fiind un imunostimulator deosebit pentru perioada rece care va începe. Administrare: una-două capsule de trei ori pe zi.
VITAMINIZANT DE MĂCEŞE ŞI CĂTINĂ - tonic general imunomodulator, binevenit în prevenirea şi tratarea infecţiilor respiratorii, hipovitaminoze, anemii, convalescenţe şi stări de oboseală accentuată. Administrare: o capsulă de trei ori pe zi.
Sfat! Nu vă feriţi de frig, nu vă înfofoliţi, purtaţi haine din fibre naturale (lână, bumbac) şi plimbaţi-vă zilnic în aer liber.