de Ana Trifan
Intoxicaţiile şi infecţiile alimentare sunt tot mai dese, iar bacteriile ce le provoacă par să fie tot mai rezistente la medicamentele clasice. Iată însă că cercetătorii portughezi au descoperit un antibiotic natural ce acţionează chiar mai bine decât medicamentele din farmacie şi are avantajul de a nu da efecte adverse. Este vorba despre coriandru, unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană.
Micşorează tensiunea
Ierburile aromatice ascund deseori surprize. Nu numai că aduc savoare preparatelor pe care le puneţi pe masă, dar vă ajută şi să aveţi o tensiune mai mică, să scăpaţi de colesterolul rău sau să fiţi mai energici. Pe deasupra, sunt buni conservanţi pentru mâncare şi pot menţine alimentele proaspete fără să fie nevoie ca acestea să fie refrigerate.
Un nou studiu a demonstrat că uleiul de coriandru omoară bacteriile. Mai precis, acţionează asupra a 12 tipuri de agenţi patogeni, dintre care unii pot afecta în mod grav sănătatea.
Distruge salmonela, e-coli sau stafilococul auriu
Printre agenţii patogeni în lupta cu care s-a dovedit eficient coriandrul se numără escheria coli (ce provoacă infecţii digestive şi urinare grave), salmonella şi stafilococul auriu. Rezultatele studiului au fost publicate în celebra revistă internaţională de specialitate Journal of Medical Microbiology.
Cercetătorii de la Universitatea Beira din Portugalia au testat diverse soluţii pe bază de ulei de coriandru pe diferite bacterii. Evaluând rezultatele au descoperit că mulţi dintre agenţii patogeni fuseseră distruşi de soluţii care aveau concentraţii de ulei de coriandru de doar 1,6% sau chiar mai puţin.
Alternativă la medicamentele clasice
Medicul Fernanda Domingues, care a condus studiul, şi-a arătat entuziasmul faţă de rezultatele obţinute, subliniind că aceste descoperiri deschid noi posibilităţi de utilizare a coriandrului, deja folosit pe scară largă în industria alimentară. „Rezultatele studiului arată că uleiul de coriandru distruge membrana ce înconjoară celulele bacteriilor. Acest lucru întrerupe bariera dintre celulă şi ambientul său şi inhibă procesele esenţiale, precum respiraţia, ceea ce duce în final la moartea celulei bacterice”, a explicat autoarea studiului.
Aceiaşi cercetători văd în coriandru o posibilă alternativă la ultilizarea antibioticelor clasice deja acuzate că duc la rezistenţa bacteriilor şi devin ineficiente în timp, pe lângă toate efectele adverse pe care le provoacă.
Aplicaţiile acestui ulei ar putea fi extinse de la partea alimentară la cea medicală conform sugestiilor făcute de oamenii de ştiinţă. Iar forma viitoarelor antibiotice ar putea fi de pastile, loţiuni sau capsule preparate pe bază de ulei de coriandru.
Tonic şi afrodiziac
Coriandrul este tonic şi stimulent, recomandat în cazuri de astenie şi de epuizare nervoasă sau de migrene. De asemenea, este indicat şi pentru uşurarea digestiei, combaterea balonărilor şi a tulburărilor digestive. Totodată, acest condiment este văzut ca un excelent afrodiziac şi stimulent al circulaţiei periferice.
Sfat! Când gătiţi puneţi din belşug coriandru - merge excelent la mâncărurile de bază, dar şi în sosuri, deserturi şi cocteiluri.