de Ana Trifan
Pojarniţa este renumită pentru efectele antidepresive pe care le are. A fost folosită timp de mii de ani în medicina populară ca analgezic sau ca sedativ, precum şi pentru a trata pielea afectată de arsuri, schimbările de dispoziţie, problemele cu somnul, malaria, afecţiunile rinichilor şi plămânilor, tuberculoza, crampele uterine, sindromul premenstrual, hemoroizii, ulcerul peptic, afecţiunile gastrointestinale, dificultăţile de respiraţie, mahmurelile şi alcoolismul. Studii aflate în desfăşurare au arătat că pojarniţa poate fi eficientă şi în tratarea psoriazisului, a tusei cronice, a sindromului de oboseală cronică, a artritelor, a depresiilor, a anxietăţii şi a problemelor psihice.
Conferă bună dispoziţie
Studiile au arătat că pojarniţa conţine cantităţi importante de hiperforină şi hipericină, ce stimulează secretarea de neurotransmiţători (dopamină, norepinefrină şi serotonină), ce joacă un rol important în optimizarea funcţiilor sistemului nervos.
Hipericina din pojarniţă poate, de asemenea, să inhibe o substanţă din corp numită oxidază monoamină, asociată cu anxietatea şi depresia. Ca rezultate, această plantă poate induce sentimentul de bună dispoziţie, ceea ce ajută în tratarea depresiei moderate, a schimbărilor de dispoziţie, a stărilor de tristeţe şi de melancolie, a energiei scăzute şi a oboselii cronice.
Combate mahmureala
Cercetătorii au arătat că hiperforina, una dintre componentele pojarniţei, ajută la tratarea mahmurelilor şi a alcoolismului. În aceste cazuri, un ceai făcut din flori de pojarniţă poate fi foarte eficient. Pentru a-l prepara puneţi o linguriţă cu flori de pojarniţă sau un pliculeţ de plantă într-o cană cu apă fierbinte. Lăsaţi timp de cinci minute, apoi strecuraţi ceaiul şi îndulciţi-l cu o linguriţă cu miere. Pentru a combate alcoolismul, beţi o cană din acest ceai după micul dejun şi după cină, în fiecare zi, timp de patru-şase săptămâni.
Pentru a combate simptomele mahmurelii, beţi o cană cu acest ceai, dar neîndulcit, de două-trei ori pe zi. Poate fi înlocuit cu o capsulă de 300 mg cu pojarniţă.
Ţine la distanţă boala Parkinson
Se consideră că o disfuncţie legată de dopamină este una dintre cauzele maladiei Parkinson şi a schizofreniei. Mai multe studii efectuate au relatat că pojarniţa creşte nivelul dopaminei. Studiile au arătat, de asemenea, că activitatea antioxidantă a pojarniţei ajută în combaterea degenerărilor neuronale asociate cu instalarea bolii Parkinson. Cercetările privind efectul pojarniţei în cazul acestei maladii sunt încă în desfăşurare pentru a demonstra cu exactitate modul în care acţionează. Bând o cană cu ceai de pojarniţă zilnic sau luând capsule ori extract din această plantă în mod regulat, veţi reduce riscul apariţiei temutei afecţiuni.
Desfundă sinusurile
Pojarniţa are efecte antibiotice şi antivirale, ceea ce ajută la calmarea simptomelor date de sinusuri înfundate, stimulând în acelaşi timp eliminarea flegmei şi uşurând senzaţiile neplăcute date de bronşite. Consumaţi o cană cu ceai de pojarniţă după micul dejun şi după cină, în fiecare zi, şi veţi scăpa mai repede de inflamaţiile gâtului şi ale sinusurilor.
Cicatrizează rapid tăieturile şi arsurile
Pojarniţa are şi calităţi antibacteriene şi analgezice. De aceea, alifiile, compresele ori cataplasmele cu pojarniţă ajută la vindecarea pielii afectate de tăieturi, de înţepături de insecte, de arsuri ori de vânătăi. În acest sens, uleiul de pojarniţă este de ajutor. Acesta se prepară astfel: se frige o jumătate de cană cu flori şi frunze uscate de plantă în două linguriţe cu ulei de seminţe de muştar. Lăsaţi acest amestec să se răcească, apoi adăugaţi o treime de cană cu ulei de măsline extravirgin. Acest preparat se aplică de trei-patru ori pe zi pe răni. Trebuie păstrat într-un recipient închis, într-un loc întunecat şi răcoros.
- În timpul tratamentului cu pojarniţă, urmat pe o perioadă mai lungă, este indicat să luaţi suplimente cu fier, deoarece planta conţine acid tanic, ce interferează cu abilitatea corpului de a absorbi fierul.
- Pojarniţa poate afecta acţiunea altor medicamente sau, dacă e luată în exces, poate da simptome precum gură uscată, dureri de cap, nelinişte, confuzie, stomac deranjat, disfuncţii sexuale şi sensibilitate la lumină. De aceea, dacă urmaţi un anumit tratament recomandat de medic (în special în cazurile de depresie ori tratament cu anticoagulante sau anticoncepţionale) e bine să cereţi şi sfatul acestuia înainte de a lua pojarniţă. De asemenea, planta este contraindicată gravidelor.