de Gabriela Niculescu
Toamna aduce cu ea o mulţime de fructe şi legume cu proprietăţi binefăcătoare. Nucile, o gustare delicioasă şi plină de vitamine, previn cancerul de sân. Rezultatele unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea „Marshall” din Virginia de Vest sunt destul de promiţătoare. Iată ce spun specialiştii!
Modifică activitatea unor gene
Persoanele care mănâncă 50 g de nuci pe zi sunt mai protejate de riscul cancerului de sân. Cercetătorii au realizat testele pe cobai programaţi genetic să se îmbolnăvească şi să dezvolte tumori canceroase. Într-o primă fază, cobaii care au consumat zilnic nuci au prezentat un risc de două ori mai scăzut de cancer (tumorile s-au micşorat), în comparaţie cu cei care nu au consumat deloc.
„Nucile modifică activitatea unor gene responsabile de cancerul de sân atât la cobai, cât şi la oameni. În nuci se găsesc substanţe care, pe de o parte, împiedică formarea tumorilor, iar, pe de altă parte, le încetineşte creşterea”, afirmă Elaine Hardman, coordonatorul studiului.
De reţinut! 100 g de nuci conţin: 4 g fibre, 100 mg calciu, 3 mg fier, 3 mg zinc, 24 mg vitamina E, 18 µg seleniu, 70 µg acid folic.